Κατηγορηματικά «όχι» απάντησαν οι θεσμοί στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή των κριτηρίων, με βάση τα οποία θα επιλεγούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Τη Δευτέρα οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών με επιστολές τους απάντησαν αρνητικά στο αίτημα που είχε απευθύνει η κυβέρνηση με επιστολή του αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μέσω της σχετικής επιστολής η κυβέρνηση ζητούσε να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων. Οι επικεφαλής των θεσμών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ, Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM και Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, απάντησαν αρνητικά. Είχε προηγηθεί η πρώτη αρνητική υποδοχή του αιτήματος από το Euroworking Group, της περασμένης Δευτέρας, όταν το ζήτημα είχε θέσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαριάκης. Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο EWG υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ανοίξει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι σε εξέλιξη.

Παρά την άρνηση, πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να τεθεί το θέμα και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνεδρίαση του Εurogroup, που πραγματοποιήθηκε προχθές. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν τελικώς οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν το θέμα.

Με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Λόγω αυτής της πρόβλεψης, δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της Εθνικής η κ. Λούκα Κατσέλη. Επίσης θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία 10 χρόνια! Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών.

Αξιολόγηση

Η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ήδη η αξιολόγηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης που διενήργησε το ΤΧΣ έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση, στους θεσμούς και στις τέσσερις τράπεζες. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το ΤΧΣ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank). Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Eurobank διαθέτει το καλύτερο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ η Alpha Bank ακολουθεί. Οι δύο τράπεζες χρειάζονται και τις μικρότερες αλλαγές σε επίπεδο μελών διοικητικού συμβουλίου.

Οι τράπεζες έχουν προθεσμία ώς το τέλος Σεπτεμβρίου να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων και επιτροπών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα καταθέσουν τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές που θα διενεργήσουν ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Facebook Comments