Δυστυχώς έχουμε μιά πολιτική ηγεσία χωρίς όραμα, φοβική και χωρίς την ικανότητα να βλέπει πίσω από το παραβάν της ιστορίας. Ζούμε τις συγκλονιστικές στιγμές μιάς τεράστιας μεταμόρφωσης, της ιστορίας, που γράφεται με αίμα και με μεγάλα γεγονότα δεξιά και αριστερά μας στον χάρτη. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δείχνει εξαιρετικά άφωνη και αδύναμη να παρακολουθήσει ενώ θα έπρεπε να «φωνάζει» ότι είναι η βάση της ηρεμίας και η περιοχή όπου η Ευρώπη θα πρέπει να ρίξει το βάρος της και να δημιουργήσει ένα σοβαρό ανάχωμα. Ομως κάθε μεγάλη αναταραχή, έχει και τα θετικά της εκτός από τα αρνητικά, ακόμα και όταν έχεις κυβέρνηση αδύναμη να τα παρακολουθήσει σωστά και να βγεί από «πάνω» από τα γεγονότα.

Όπως συνηθίζω, εγώ θα εξετάσω τα θετικά που διαμορφώνονται για την Ελλάδα αλλά και όλη την Βαλκανική περιοχή (προσωπικά διαβοιώ στην Βουλγαρία επί 18 χρόνια) λόγω του Brexit, των γεγονότων στην Γαλλία και των εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και την ευρύτερη Νότια και Ανατολική περιοχή της Μεσογείου.

Όπως είναι εμφανές, ζούμε σε μιά περίοδο μεγάλων και πολύ σημαντικών ανακατατατάξεων στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, ως απόρροια των οικονομικών κρίσεων που συνέβησαν και ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά και της λανθασμένης πολιτικής της δύσης να στηρίξει τον «εκδημοκρατισμό» των αραβικών κρατών που κατέληξε σε δημιουργία συνθηκών σκληρής μαφίας με την ταμπέλα του «ισλαμικού» δήθεν πολιτισμού. Ας μην γελιόμαστε, μαφίες είδαμε και στην ανατολική ευρώπη μετά την πτώση του κομμουνισμού, αλλά με άλλη ταμπέλα. Τα ίδια βλέπουμε και σε αυτές τις χώρες του αραβικού κόσμου αλλά σε μορφή brutal που στην Ευρώπη είχαμε να συναντήσουμε από τις εποχές της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από το δράμα των Εβραίων και τσιγκάνων στον Β ΠΠ.

Σε αυτή την περίοδο, είναι πολύ σημαντικό, οι χώρες της Βαλκανικής, με πρωτεργάτη την «κοιμισμένη» σήμερα Ελλάδα, να βρούνε τον βηματισμό τους και να «αρπάξουν» τις νέες εμφανιζόμενες ευκαιρίες.

Ευκαιρίες από το Brexit

Είναι γεγονός ότι προχωράμε προς ένα χαλαρό brexit το οποίο θα κρατήσει το ΗΒ κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη, με καθαρή ανεξαρτησία δράσης. Λόγω του Brexit πολλές εταιρείες, μεταφέρουν τμήματα της δραστηριότητάς τους αλλού, σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά όχι στο ΗΒ πλέον. Εδώ στην Βουλγαρία, το βλέπουμε με τρόπο πολύ εμφανή, στον τομέα του ΙΤ/outsourcing όπου υπάρχει συρροή επιχειρήσεων που είχαν παλιώτερα πλήρη δραστηριότητα στο ΗΒ. Το μερίδιο του λέοντος λαμβάνει φυσικά η Ιρλανδία. Ομως το εξαιρετικά καλό προσωπικό της Ελλάδας και των όμορων χωρών είναι εφικτό να «σπρώξουν» εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα, η οποία χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις, τουλάχιστον 20 δις ευρώ ετησίως, θα πρέπει να κάνει σημαντικές επιθετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να δώσει ειδικούς όρους φορολογίας και σχέσης με το κράτος για εταιρείες στον χώρο του outsourcing και των logistics (πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούσαν την βάση τους στο ΗΒ για την ΕΕ) ώστε συνδυαστικά και με τις επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά, να γίνει ένας μεγάλος χώρος βασικής εισόδου και διακίνησης για την ΕΕ. Οσο για το outsourcing, τα παραδείγματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα πρέπει να «ξυπνήσουν» την Ελλάδα, η οποία δεν έχει να χάσει από φορολογικά έσοδα αν δημιουργήσει μια ειδική κατηγορία, φθηνή και ελκυστική για αυτές τις νεοεισερχόμενες εταιρείες.

Η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας

Τα μηνύματα από την Τουρκία δεν σταματούν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Πάνε βαθύτερα στην διχασμένη κοινωνία και στην προσπάθεια του Erdogan να διαλύσει κυριολεκτικά το Κεμαλική κοινωνία, που κρατούσε και κρατά την οικονομία της γειτονικής χώρας στα χέρια του. Θεωρώ σίγουρη την επιλογή του να χτυπήσει και άλλα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και οικονομικής ζωής που είναι στο «άλλο στρατόπεδο». Η Ελλάδα μπορεί να έχει τεράστιο όφελος από την νέα θέση της Τουρκίας. Ποιό μπορεί να είναι αυτό:

Α) Πολιτικό:

Εκεί που για την Δύση, η Τουρκία ήταν πάντα το σταθερό χαρτί στην Ανατολή, μιάς και είναι ένα πιστό μέλος του ΝΑΤΟ για χρόνια, σήμερα φαίνεται ότι αυτό πλέον όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η ίδια η χώρα καθίσταται επικίνδυνη. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την θέση της Ελλάδας για την Δύση, ως τελευταίου συνόρου της με την Ανατολή και τα ριζοσπαστικά κινήματα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να το προβάλει (το ίδιο ισχύει για την Βουλγαρία) αποσπώντας και νέα κεφάλαια για την άμυνά της αλλά και πολύ σοβαρότερη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία. Επιπλέον με αφορμή αυτό το γεγονός, μπορεί να επιδιώξει τάχιστη επίλυση των θεμάτων του χρέους και όσων σχετίζονται με την εφαρμογή του Μνημονίου, ώστε η οικονομία της και η κοινωνία της να ισχυροποιηθεί πάλι ταχύτερα. Χρειάζεται ωστόσο πνοή και όραμα.

Β) Οικονομικό:

Τα οικονομικά οφέλη από το πρόβλημα της Τουρκίας, μπορούν να συνδυαστούν στα άμεσα και στα έμεσα. Αμεσο είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές. Δεν χρειάζεται να γίνει ειδική επεξήγηση επ’ αυτού διότι είναι κατανοητό. Ομως το έμμεσο, που απαιτεί και πολιτική βούληση είναι ακόμα πιό σημαντικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει καταφύγιο 1000-2000 από τις πλουσιότερες Τουρκικές οικογένειες που θα αισθανθούν καλύτερα να είναι στην Δύση παρά στην πίεση της κοινωνίας του «Χαλιφάτου» του κ. Ερντογκάν. Η Τουρκία έχει πολλούς βαθύπλουτους δισεκατομμυριούχους που θα ήταν καλό να έρθουν στην δική μας οικονομία, ανάμεσά τους και πλοιοκτήτες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να τους δώσει ειδικά κίνητρα όπως διαβατήριο υπό προϋποθέσεις.

Δευτερευόντως, η κρίση στην Τουρκία, εκτός από τις Τουρκικές εταιρείες, μπορεί να αναγκάσει πολλές δυτικές επιχειρήσεις που κάνουν παραγωγή να μεταφερουν τη βάση τους στην Ελλάδα ή/και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής Ευρώπης.

Οι αλλαγές στην Ευρώπη με το Brexit και την αναθεώρηση της θέσεως της Τουρκίας, μα δίνει μιά μοναδική one-off ευκαιρία την οποία πρέπει να αρπάξουμε με σωστό τρόπο, και να κάνουμε τις αντίστοιχες ενέργειες ώστε να την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα. Πρέπει να τοποθετήσουμε την «αναγέννηση» της θέσης μας, της οικονομίας μας και της προοπτικής μας μέσα στο νέο περιβάλλον διεκδικώντας μια σοβαρή και ήρεμη φωνή στα πλαίσια της νέου κέντρου βάρους της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα.

Η Ελλάδα και η Βαλκανική μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Μόνο που για να πάρουν τον ρόλο πρέπει να τον διεκδικήσουν.

Facebook Comments