Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 2011 – όταν και ο τότε Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος «έδιωχνε» την τρόικα από το κτίριο της αντιπροεδρίας  – ότι έτσι θα άνοιγε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο Ασκός του Αιόλου.

Αποτέλεσμα της «περήφανης» – όπως διέρρεαν τότε κύκλοι του Υπουργείου – διαπραγμάτευσης, ήταν ότι στην κυριολεξία με την ουρά στα σκέλια μια εβδομάδα αργότερα , ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ την επιβολή ενός έκτακτου –τότε – τέλους στην ακίνητη περιουσία. Γεννηθείτω το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων και Δομημένων Επιφανειών το οποίο θα εισέπραττε το Δημόσιο μέσω της ΔΕΗ γι’αυτό κι έγινε γνωστό ως χαράτσι της ΔΕΗ. Κάπως έτσι οι φόροι στην περιουσία το 2011 σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 1,1δισ€.

Το 2012 η κυβέρνηση αποφάσισε να φουσκώσει τον μόνιμο φόρο στην περιουσία , τον ΦΑΠ , με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να εκτοξευθούν στα 2,9δισ€. Με την κοινωνική αναταραχή να φουντώνει και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αυτοκλήτως να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των φορολογουμένων, κι ενώ Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας διαφωνούν για τη Συνταγματικότητα του ΕΕΤΗΔΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας , που στο μεταξύ έχει αναλάβει τα ηνία της Οικονομίας, το βαφτίζει ΕΕΤΑ το Μάρτιο του  2013 και πείθει την τρόικα ότι θα ήταν και το τελευταίο τέλος που η είσπραξη του θα γινόταν μέσω της ΔΕΗ.

Κι ενώ τα περί έκτακτου τέλους έχουν πάει πια περίπατο, ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αποφασίζει να φτιάξει έναν ενιαίο φόρο, που θα ενσωματώνει δηλαδή και τον ΦΑΠ, και ο οποίος θα ήταν αναλογικότερος και θα διεύρυνε και τη φορολογική βάση. Στην αρχική του μορφή βέβαια τη διεύρυνε τόσο πολύ που φορολογούσε κοτέτσια και στάνες!! Αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου και δεκάδες ανήσυχοι (sic) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξημεροβραδιάζονταν στο Υπουργείο Οικονομικών σε ατέρμονες συζητήσεις και μασάζ από το Γιάννη Στουρνάρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο ΕΝΦΙΑ των 3,4δισ€ με το ΥΠΟΙΚ να έχει κάνει πίσω και το βάρος που θα έπεφτε στους ώμους των αγροτών να μεταφέρεται σε αυτούς που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Τους κατόχους ακινήτων στα αστικά κέντρα. Η ζημιά βεβαίως είχε γίνει και εκείνες οι ημερες οδήγησαν στην έξοδο Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ και συνέβαλαν οπωσδήποτε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Από εκείνες τις ημέρες η τωρινή κυβέρνηση φαίνεται ότι έμαθε. Αφού προεκλογικά καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν, στη συνέχεια εισέπραξε τον ΕΝΦΙΑ του 2015, δεσμευόμενη ότι θα τον καταργήσει το 2016. Έπειτα το τροπάρι άλλαξε και δεσμεύθηκε ότι απλώς δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες ούτε 1€ επιπλέον. Με τις αλλαγές όμως του Ιουνίου, όλοι οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούσαν ότι ο φόρος θα ξεπερνούσε και τα 4δισ€!!!! Στην Καραγεώργη Σερβίας φαίνεται ότι το είδαν και έσπευσαν σε αλλαγές ώστε να μην ζήσουν μέρες Στουρνάρα.

Κάπως έτσι τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο (φυσικά το ΥΠΟΙΚ έριξε το φταίξιμο στους φορολογούμενους και τα λάθη που έχουν κάνει στα Ε9) ενώ τις εκπτώσεις στον φόρο θα τις απολαύσουν και όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 τελικά μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Facebook Comments