Βαθύτερη ύφεση, νέα πολιτική αβεβαιότητα και αύξηση του κινδύνου του Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, είναι οι νέες προβλέψεις της Citigroup για την Ελλάδα στα πλαίσια της σημερινής της έκθεσης Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική και στρατηγική.

Ενώ το “στοίχημα” της κυβέρνησης είναι η επίτευξη του στόχου του 0,5% για την ύφεση το 2016, έτσι ώστε να διατηρηθεί το σενάριο της έλευσης της ανάπτυξης και να μην δοθεί τροφή στις εκτιμήσεις ενεργοποίησης του “κόφτη” δημοσιονομικών δαπανών, η Citigroup έρχεται για μία ακόμη φορά και προσγειώνει τις … ελπίδες, επαναλαμβάνοντας ότι η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη να δείξει κάποια βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.

Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.

Όπως επισημαίνει «εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016» και προσθέτει ότι τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι.

ψ1

Όπως σημειώνει σε πίνακες που παραθέτει στην έκθεση, ΤΗΝ βλέπει  Ελλάδα Η ΝΑ υποβαθμίζεται ΚΑΙ Πάλι ΣΤΗΝ Κατηγορία junk ΑΠΟ ΤΗΝ S & P και την Moody είναι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση το 2017 θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%, όπως και στην προηγούμενη εκτίμησή της.

ψ2

Παράλληλα “βλέπει” εκτόξευση του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε … 10,1% το 2017 και στο … + 46% το 2018, προφανώς βασίζοντας τις εκτιμήσεις της στην υλοποίηση του σεναρίου του Grexit ( αν και δεν το επισημαίνει στους αντίστοιχους πίνακες).

ψ4

ψ4

Κατά τα άλλα, “βλέπει” αύξηση του χρέους στο 205% του ΑΕΠ και το 221% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές αφού οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017 (που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα αναμένεται να κάνει το μεγάλο βήμα), απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84% και το 2018 ΣΤΟ 8,17%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments