Η ώρα της αλήθειας για τους φορολογουμένους και τον προϋπολογισμό έφθασε, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και αναμένεται να φανεί ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, η στάση που θα έχουν τηρήσει έως τώρα θα αποτελέσει και σαφές δείγμα του τι θα ακολουθήσει στο δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο θα πρέπει συνολικά να καταβληθούν φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα προέλθει από τα νέα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από φέτος τον Ιούνιο.

Ο φόρος εισοδήματος που θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ. Σήμερα, θα πρέπει στα κρατικά ταμεία να έχουν εισρεύσει περί το 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να πάρει ανάσα το οικονομικό επιτελείο, που περιμένει να δει κατά πόσον οι φορολογούμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στις φετινές τους υποχρεώσεις. Σε εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν πέρυσι με την τρόικα, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 55% στο 75%.

Η ανησυχία για το κατά πόσον οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι η έμμεση φορολογία έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πολίτες κατέβαλαν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από ό,τι πέρυσι στο ίδιο διάστημα, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους.

Επίσης, ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο και για το επίπεδο εισπραξιμότητας των φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν φέτος. Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής του ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου για τους επαγγελματίες και του Ιουνίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Ιουνίου ισχύει ο νέος συντελεστής 24% για τον ΦΠΑ, από 23% που ήταν μέχρι τον Μάιο και στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να δουν αν η αύξηση του συντελεστή έχει μεταφραστεί και σε αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Επίσης, τον Ιούνιο καταργήθηκε και η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε επιπλέον 11 νησιά.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου, όμως, δεν σταματά εδώ. Στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει συνολικά να εισπραχθούν 25 δισ. ευρώ φόροι. Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις άλλες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ και στην αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2017.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά αναμένονται τον Αύγουστο, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, ο φόρος θα αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και ο προβληματισμός που υπάρχει είναι κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι στις αυξημένες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ για τον συμπληρωματικό φόρο και στην αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Facebook Comments