Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων δίνει στην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Ντόναλντ Τραμπ, νέα δημοσκόπηση της The Journal/NBC News για την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. 

Το προβάδισμα της Κλίντον, 47% έναντι 38% του Τραμπ, έχει αυξηθεί από τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες που ήταν πριν από τα συνέδρια των δύο κομμάτων τον Ιούλιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας.

Οι άνδρες ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την υποψήφια των Δημοκρατικών κατά 43% έναντι του 42%, που θα ψήφιζε τον Τραμπ. Μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων το 51% δήλωσε ότι θα υποστήριζε την Κλίντον έναντι ενός 35%, που είπε ότι θα υποστήριζε τον Τραμπ.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως το πλεονέκτημα της Κλίντον οφείλεται κυρίως όχι τόσο στην αύξηση της υποστήριξης προς το πρόσωπό της αλλά στην απώλεια υποστήριξης προς τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Κλίντον διατηρεί, επίσης ένα προβάδισμα εννέα μονάδων όταν συνυπολογιστούν και τα ποσοστά υποψηφίων άλλων κομμάτων. Με τέσσερις υποψηφίους, η Κλίντον συγκεντρώνει το 43% ενώ ο Τραμπ το 34%. Ο φιλελεύθερος υποψήφιος, Γκάρι Τζόνσον συγκεντρώνει το 10% και η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος, Τζιλ Στάιν το 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές παρά θετικές γνώμες από τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, η εικόνα της Κλίντον έχει γνωρίσει μικρή βελτίωση με το 37% να έχει θετική γνώμη, έναντι του 53% που έχει αρνητική γνώμη. Τον περασμένο μήνα τα ποσοστά ήταν, αντίστοιχα, 34% θετικά, 56% αρνητικά.

Οι απόψεις των Αμερικανών ψηφοφόρων για τον Τραμπ παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το 28% να έχει θετική άποψη και το 61% αρνητική.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης μία βελτίωση όσον αφορά το πώς αποτιμούν οι ψηφοφόροι την ικανότητα της Κλίντον να χειρίζεται θέματα οικονομικής πολιτικής, όμως εξακολουθεί να υπολείπεται του Τραμπ σε αυτό τον τομέα.

Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος θα ήταν καλύτερος για να χειριστεί τα θέματα της οικονομίας, οι ψηφοφόροι πιστώνουν τον Τραμπ με ένα 46% έναντι 42% για την Κλίντον. Η διαφορά είναι μικρότερη απ ότι τον περασμένο μήνα, όταν ο Τραμπ προηγείτο με δέκα ποσοστιαίες μονάδες της Κλίντον στο θέμα της οικονομίας.

«Ο Τραμπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια»

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times, ο πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικλ Τζ. Μόρελ σχολίασε, επιχειρηματολογώντας γιατί θα υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, ότι ο Τραμπ «όχι μόνο δεν έχει τα προσόντα για αυτήν την θέση (του προέδρου των ΗΠΑ) αλλά θα μπορούσε ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Ο Μόρελ υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατανόησε τις αδυναμίες του Τραμπ και τον προσέγγισε με φιλοφρονήσεις που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δέχθηκε με αποτέλεσμα να ενθαρρύνει τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας να κατασκοπεύσουν την αντίπαλό του και να αμφισβητήσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μιας επίθεσης εκ μέρους της Ρωσίας εναντίον μιας χώρας της Βαλτικής.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA τόνισε ότι όλα αυτά αντιβαίνουν στα αμερικανικά συμφέροντα και ευνοούν τα ρωσικά.

«Στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, εμείς θα λέγαμε ότι ο Πούτιν στρατολόγησε τον Τραμπ ως πράκτορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί» έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Facebook Comments