Ο αυστριακός ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε πόλωσε ακόμη περισσότερο με τις δηλώσεις του τις σχέσεις Αυστρίας-Τουρκίας. Παραλλήλισε την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, η οποία επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία το 1933, με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, το οποίο ενίσχυσε σε τεράστιο βαθμό την εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα είπε: «Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο» από την εξουσία, δηλώνει στην εφημερίδα Die Presse. Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εμφανισθεί κατά δραματικό τρόπο στην Ιστορία, για παράδειγμα με την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ».

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ από ορισμένους ιστορικούς θεωρείται επιτηδευμένος από το ναζιστικό καθεστώς. Η νύκτα της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου 1933 ήταν ουσιαστικά αυτή που επέτρεψε στον νεοεκλεγέντα Αδόλφο Χίτλερ να καταστείλει τις ατομικές ελευθερίες και να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση στο όνομα του αγώνα κατά του κομμουνισμού.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε χωρίς να κατηγορήσει απευθείας την τουρκική εξουσία για την επανάληψη αυτού του σεναρίου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε την απόπειρα του πραξικοπήματος στη χώρα του για να εγκαθιδρύσει μία «προεδρική δικτατορία» με τη βοήθεια «προετοιμασμένων καταλόγων» με ονόματα αντιφρονούντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση ολόκληρης της πολιτικής τάξης της Αυστρίας και η θέση αυτή υιοθετείται τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς, όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και των Πρασίνων.

Facebook Comments