Για «ελλειμματική δημοκρατία» μιλάει ο σημερινός αντιπολιτευόμενος τύπος αναφερόμενος στην απουσία του φιλοκουρδικού κόμματος από την χθεσινή συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν προσκλήθηκε μαζί με τους άλλους τρεις αρχηγούς κομμάτων στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Γενί Καπί, αλλά ο Πρόεδρος Έρντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ τόνισαν την ιδιαιτερότητα της χθεσινής συναίνεσης του πολιτικού κόσμου και του λαού έναντι των εχθρών του έθνους και της τουρκικής δημοκρατίας.

Σε υψηλούς εθνικιστικούς τόνους και με έντονο το ισλαμικό στοιχείο οι ομιλητές κάλεσαν το πάνω από ένα εκατομμύριο πλήθος στο χώρο του Γενί Καπί να κρατήσουν υψηλό το φρόνημα και την αλληλεγγύη. Διαφορετικός ήταν ο λόγος του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κιλιντζάρογλου, που ζήτησε μια νέα εποχή για την Τουρκία με βάση το κοσμικό δημοκρατικό σύστημα και με διαχωρισμό θρησκείας από την πολιτική και την παιδεία.

Νέες βολές Ερντογάν κατά της συμφωνίας για το προσφυγικό

Χθες πάντως το συγκεντρωμένο πλήθος κραδαίνοντας τουρκικές σημαίες –το μόνο σύμβολο που επετράπη- ζητούσε επίμονα την εις θάνατο τιμωρία των πραξικοπηματιών, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε ο τελευταίος ομιλητής, ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος παραβλέποντας το ευρωπαϊκό προαπαιτούμενο, επανέλαβε ότι θα επικυρώσει μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση, αν την συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στη σημερινή Le Monde δηλώνει ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα ακυρωθεί, αν η ΕΕ δεν τηρήσει την δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Η εβδομάδα πάντως αναμένεται καυτή. Αύριο ο Ερντογάν συναντά τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ενώ στην Άγκυρα αναμένεται κλιμάκιο του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για το περίπλοκο θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Facebook Comments