Η ρευστότητα παραμένει στο επίκεντρο με 55 εισηγμένες να συνεχίζουν να έχουν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Παρατηρείται μικρή μείωση κατά 314,12 εκατ. ευρώ του συνολικού τραπεζικού δανεισμού στα 37,842 δισ. ευρώ από 38,156 δισ. ευρώ το 12μηνο του 2012, αν και αυτή φαίνεται ότι χρηματοδοτήθηκε από τα ταμεία των εταιρειών, αφού εκεί καταγράφεται αντίστοιχη μείωση κατά 286,9 εκατ. ευρώ στα 6,816 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, συνεχίζεται η προσπάθεια βέλτιστης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και αναδιάρθρωσης του δανεισμού, καθώς ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός συρρικνώθηκε κατά 3,9% στα 19,845 δισ. ευρώ.

Αναφέρουμε ότι υπάρχουν 26 εταιρείες με καθαρό ταμείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Καρέλιας, ΟΠΑΠ, Aegean, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Μέτκα, Eurobank Properties, Πλαίσιο, ενώ στη λίστα προστέθηκε και ο Σαράντης, έστω και οριακά.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Υπάρχει η αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι σιγά σιγά προωθείται ένα είδος ξεκαθαρίσματος, αφού προοδευτικά γίνονται περισσότερο προφανείς οι περιπτώσεις επιχειρηματικής εγκατάλειψης εταιρειών. Οι εξαγωγικές εισηγμένες (ποσοστό εξαγωγών άνω του 60% επί του τζίρου) και οι υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένες ήταν οι δύο βασικές κατηγορίες εταιρειών που διασώθηκαν από την καθίζηση των αποτελεσμάτων. Στις καλύτερες επιδόσεις συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες Μέτκα και η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 16 εξαγωγικές εταιρείες κατάφεραν να εμφανίσουν καθαρά κέρδη, αφού πλέον το 30% με 40% των εσόδων τους εισπράττεται από το εξωτερικό.

Η διασφάλιση των εμπορικών και παραγωγικών δικτύων τους στις βαλκανικές αγορές, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι βασική προτεραιότητα για τις εξωστρεφείς εισηγμένες. Μάλιστα, μπροστά στον κίνδυνο να αρχίσουν να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που με μεγάλο κόστος δημιούργησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αρκετές εισηγμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις αρχίζουν να εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια επιβίωσης. Υπάρχουν πάνω από 90 εισηγμένες που αδυνατούν να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες τους είτε αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού είτε την κάλυψη της αγοράς πρώτων υλών είτε ακόμη και μεταφοράς των προϊόντων τους εντός της χώρας.

ΧΡΕΗ
Ο βρόχος των χρεών πνίγει τις εισηγμένες οι οποίες θα πρέπει μέσα στο 2013 να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές πίστωσης των τραπεζών για να επιβιώσουν. Ακόμη, από τους ισολογισμούς προέκυψε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εισηγμένων που η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια επιδεινώνεται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη νέα οικονομική χρήση. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας «ισολογισμός που ιδρώνει», που έχει δηλαδή αρκετά δάνεια, επιβάλλει στο management να περιορίσει τις σπατάλες και να σκέφτεται κάθε φορά τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένας προκαθορισμένος στόχος της εταιρείας.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ο μηδενικός δανεισμός και το γεμάτο ταμείο προσφέρουν ασφάλεια στις εταιρείες και στους μετόχους απέναντι στην πολύχρονη ύφεση που διανύει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ενώ παράλληλα δίνεται και η ευελιξία στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε εξαγορές ή σε οποιαδήποτε άλλη επιθετική κίνηση όταν προκύψει η ανάλογη ευκαιρία, χωρίς να πρέπει να κινήσουν χρονοβόρες διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Οσο η ύφεση της εγχώριας αγοράς διατηρείται, το άνοιγμα ή η ενίσχυση της παρουσίας σε ξένες αγορές θεωρείται ως η μοναδική διέξοδος για τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να αναπληρώνουν τον χαμένο τζίρο και να λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο δυναμικότητας. Το 2012 ωστόσο παρέμεινε από πολύ έως πάρα πολύ δύσκολο για όσες εταιρείες έχουν υψηλή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά, καθώς η διέξοδος στο εξωτερικό δεν σημαίνει κατ ανάγκην και μεγαλύτερη κερδοφορία.

ΜΕΡΙΣΜΑ
Πάντως, περισσότερες από τις μισές κερδοφόρες εταιρείες αποφάσισαν να μη μοιράσουν μερίσματα για τα κέρδη του 2012, σε μία προσπάθεια να ενισχύουν το ταμείο τους και να περιορίσουν τον δανεισμό τους.

Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά έδιναν μερίσματα εφέτος δεν το κάνουν, είτε λόγω αμυντικής πολιτικής είτε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων (ΟΤΕ, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Frigoglass, Folli Follie, Βιοχάλκο).
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ, που δεν έδωσε πέρυσι μέρισμα, επανήλθε εφέτος στη λίστα, έστω και με μόλις 5,8 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό διένειμε στις 28 Ιουνίου ο ΟΠΑΠ, δίνοντας στους μετόχους περίπου 181,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Coca-Cola διένειμε μέρισμα συνολικής αξίας 124,6 εκατ. ευρώ.

Η ανταπόδοση των μετόχων της Motor Oil θα ήταν και εφέτος διπλή. Στις 26 Ιουνίου διένειμε μέρισμα 33,2 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο θα πραγματοποιήσει επιστροφή κεφαλαίου 11,078 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ μοιράζουν μέρισμα 45,8 εκατ. ευρώ, με βασικούς ωφελημένους το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση. Υψηλό μέρισμα εφέτος δίνει και η ΕΥΔΑΠ (0,15 ευρώ ανά μετοχή ή 15,975 εκατ. ευρώ), η Μέτκα («έκοψε» τον Μάιο 12,97 εκατ. ευρώ) και η Trastor (5,488 εκατ. ευρώ), ενώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου η ΕΧΑΕ έδωσε 1,96 εκατ. ευρώ και μέσω μερισμάτων άλλα 5,88 εκατ. ευρώ.
 

Facebook Comments