Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν κάποιες σημαντικές εξελίξεις οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και τις ροές των κεφαλαίων. Τα δυο βασικότερα θέματα που επηρεάζουν τις αγορές είναι: πρώτον, η θέληση της Fed να αποσύρει τη νομισματική στήριξη προς την αμερικανική οικονομία και δεύτερον, η αδυναμία των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να ακολουθήσουν τη Fed.

Όπως είναι προφανές, αυτό προκαλεί μια πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι μετοχές των αναδυόμενων οικονομιών, τα ομόλογα των αντίστοιχων χωρών καθώς και τα νομίσματά τους. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι το δολάριο, οι αμερικανικές μετοχές και οι ιαπωνικές μετοχές.

Οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η ΕΚΤ και η ΒΟΕ φαίνεται ότι βρίσκονται στην αρχή της νομισματικής τους χαλάρωσης. Ήδη οι συνεδριάσεις των δυο κεντρικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις σε ευρώ και στερλίνα αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, έγινε γνωστό ότι υπήρξε πρόταση για μείωση επιτοκίων στο 0,25% και η οποία απορρίφθηκε από 7 μέλη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Weidmann.
 

Facebook Comments