Από φέτος θα καταβάλλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής, πισίνων και αεροσκαφών, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα και όχι από το 2014 όπως αρχικώς προγραμματιζόταν.

Ο φόρος αφορά αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη, ενώ αναζητείται φόρμουλα για τα σκάφη αναψυχής καθώς οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν «τέλος πλόων».

Η επίσπευση εφαρμογής του φόρου, συνδεόταν αρχικά με την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς τα αναμενόμενα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο (υπολογίζονται στα 110 εκατ. ευρώ περίπου) θα κάλυπταν τις απώλειες από την μείωση του ΦΠΑ πιλοτικά για ένα εξάμηνο.

Τελικώς όμως ο φόρος αποσυνδέθηκε από την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που είναι ακόμη στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές αλλά θα εφαρμοστεί από το τρέχον έτος παρότι είχε θεσμοθετηθεί για το 2014.

Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» αφορά:

Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών:

Ο νέος φόρος ξεκινά από τα 418 ευρώ για αυτοκίνητα 1929 κυβικών εκατοστών που δεν έχουν κλείσει πέντε χρόνια από την ημέρα ταξινόμησης. Για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών ο φόρος ανέρχεται στο 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης και για αυτοκίνητα άνω των 2.501 κυβικών στο 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.
Ενδεικτικά, για όχημα 2.000 κ. εκ. που έχει συμπληρώσει πάνω από 5 και μέχρι 10 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του στην Ελλάδα, ο φόρος πολυτελείας θα είναι 308 ευρώ ετησίως. Για όχημα 3.000 κ. εκ., ηλικίας έως και 5 ετών, ο φόρος θα είναι 1.780 ευρώ. Εξαιρούνται τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα αναπήρων.

Ιδιωτικά σκάφη αναψυχής:

Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί των προβλεπόμενων ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος.

Εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα. Στα σκάφη αναψυχής ανοικτού τύπου (φουσκωτά) ο νέος φόρος είναι 800 ευρώ για όσα έχουν μήκος 7 μέτρα και 1.200 ευρώ για τα 9 μέτρα.

Πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές):

Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Ετσι, σε πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος που θα προκύπτει είναι 960 ευρώ ετησίως και σε πισίνα 50 τ.μ. είναι 1.600 ευρώ.

Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα:

Ο φόρος θα αντιστοιχεί στο 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.

Facebook Comments