Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά, στις 858,40 μονάδες και με κέρδη 2,08%. Ακόμα και το υψηλό ποσοστό ανόδου, μάλλον προβληματίζει, παρά καθησυχάζει τους επενδυτές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, διότι η αντίδραση λαμβάνει χώρα σε ένα άνυδρο περιβάλλον, χωρίς νέες εισροές φρέσκου χρήματος, αλλά από ανακύκλωση κεφαλαίων. 

Οι συναλλαγές ήταν το ίδιο απελπιστικές με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας διαμορφούμενες στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι είτε οι επενδυτές είναι διστακτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά, είτε φοβούνται, είτε αναβάλουν τις κινήσεις τους για αργότερα. Ως προς το τελευταίο, εκείνο που προέχει, σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, είναι να μπει η οικονομία σε μία σειρά. Όποια μέτρα κι αν ληφθούν, όσες απολύσεις κι αν γίνουν στο Δημόσιο, αν δεν κουρευτεί το χρέος, να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός, η οικονομία δεν πρόκειται να αναπνεύσει. Ως πιθανότερος χρόνος για να συμβεί αυτό είναι το διάστημα μετά τις Γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Εθνική έκλεισε με κέρδη σχεδόν 16%, στα 2,55 ευρώ και όγκο 2,458 εκατ. τεμαχίων, ενώ με κέρδη έκλεισε και το warrant 1,80%, στα 0,85 ευρώ. Και πάλι όμως, η συνολική απόδοση δείχνει απώλειες σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου. Κέρδη 3,29% για την Alpha, στα 0,439 ευρώ και απώλειες 1,27% για το warrant, στα 70 λεπτά. Κέρδη 2,20% για την Πειραιώς, στα 0,93 ευρώ και απώλειες για το warrant που έκλεισε στα 0,425 ευρώ. 

Η αγορά εστίασε την προσοχή της στις ρευστοποιήσεις που για μία ακόμα φορά έλαβαν χώρα στη Eurobank, με το χαρτί να υποχωρεί σχεδόν κατά 30% και κάποιες φήμες να κάνουν λόγο ότι πίσω από τις πωλήσεις βρίσκονται χαρτοφυλάκια που συνδέονται με την Εθνική.   Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει ξεκαθαριστεί προς ποια κατεύθυνση θα πάνε –πακέτο;- Τ.Τ. και Proton Bank με την Eurobank κατά τις πληροφορίες, να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ ενδιαφέρεται φέρεται να έχει επιδείξει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Απώλειες σχεδόν κατά 1,94% κατέγραψε η Ιντραλότ η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω ΟΠΑΠ και λαχείων, με τη μετοχή να κλείνει στο 1,52 ευρώ. Πωλήσεις στην ΕΥΔΑΠ, στα 5,99 ευρώ, στα 4,98 ευρώ υποχώρησε η Frigoglass, η οποία ξεκίνησε να κάνει πράξεις με 45 λεπτά καθυστέρηση, λόγω μη διασταυρούμενων εντολών αγοράς και πώλησης. Κέρδη άνω του 5,5% για την Τέρνα Ενεργειακή, κερδών συνέχεια για τη MIG άνω του 5, πάνω από 35 ενισχύθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ και άνω του 2,8% της ΕΧΑΕ. Καταλυτικά στο θετικό γύρισμα της αγοράς, συνέβαλε η μετοχή της Coca Cola που από τα χαμηλά των 19,33 ευρώ έκλεισε στα 19,99 ευρώ και κέρδη πάνω από 2%. Θετικό πρόσημο και για τον ΟΤΕ που κατέγραψε άνοδο πάνω από 2%, την ΜΕΤΚΑ, άνω του 2,4% και τη Βιοχάλκο 2,56%.

Οι χρηματιστές στέκονται στους χαμηλούς όγκους, που για ν’ αλλάξει κάτι, θα πρέπει να υπάρξει θετική ειδησεογραφία. Τόσο στις μεταρρυθμίσεις, όσο και σε εταιρικό επίπεδο, τα νέα έρχονται με το σταγονόμετρο…

ΧΣ

Facebook Comments