Την εμμονή του στη «μετακίνηση» των 12.500 (σε πρώτη φάση) δημοσίων υπαλλήλων εξέφρασε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο καθείς και οι επιλογές του. Και ο συγκεκριμένος πολιτικός ποτέ δεν τις έκρυψε.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και αρκετοί από τη Νέα Δημοκρατία (μέχρι βέβαια να μετεξελιχθεί σε «Νέα Ελλάδα»), είναι υπέρ ενός μίνιμουμ δημόσιου τομέα, που ίσα – ίσα θα υπηρετεί ορισμένες πολύ βασικές ανάγκες (και αυτές όχι πλήρως), προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση κάθε είδους παροχής δημόσιου αγαθού. Και για να γίνει αυτό – και δεν συνιστά ελληνική πατέντα – πρέπει να υπονομευθεί η ίδια η έννοια του δημόσιου αγαθού και των φορέων του.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρόσωπο των υπαλλήλων που εντάσσονται στα κυβερνητικά «προγράμματα κινητικότητας, διαθεσιμότητας» και άλλους ευφημισμούς, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί η ορθή λέξη που είναι «απόλυση», πλήττεται η υποδομή της παροχής του δημόσιου αγαθού.

Με άλλα λόγια: αν μέχρι τώρα οι παροχές στις δημόσιες υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν από αναποτελεσματικότητα, σήμερα αυτή είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί εντυπωσιακά… Αιτία : ένας διαρκώς συρρικνούμενος δημόσιος τομέας που θα αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω και στα στοιχειώδη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθήκοντά του.

Οι προσθαφαιρέσεις δημοσίων υπαλλήλων (δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων, εκπαιδευτικών, κ.α.) που μετατίθενται, μετακινούνται πριν οδηγηθούν αναγκαστικά προς την έξοδο από τον δημόσιο τομέα, δεν είναι αποκλειστικό έργο του κ. Μητσοτάκη. Είναι έκφραση της συγκροτημένης πολιτικής της κυβέρνησης του Σαμαροβενιζελισμού, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. πρωθυπουργός έναντι των δανειστών της χώρας, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που θεωρεί καλό τον ελάχιστον δημόσιο τομέα.

Τι κι αν αυτό συνεπάγεται υποβάθμιση της καθημερινότητας για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από την παροχή των δημόσιων αγαθών; Το «πρόγραμμα» πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως για κάθε δόση. Σήμερα τα 8.1 δις όπως χθες τα 7.5 δις κοκ…

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο, σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους εταίρους του, υιοθετούσε, όπως σημείωνε, την «πατρότητα» του προγράμματος… Εξ ου και η αγωνιώδης αναζήτηση – ανθρωποθυσία στο μνημονιακό βωμό των πρώτων (ας μην το ξεχνάμε) 12.500 χιλιάδων προς μετακίνηση, μετάθεση, διαθεσιμότητα, κλπ.

Και είναι απολύτως βέβαιο, κρίνοντας και από τον πρότερο βίο της, ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε κάθε μέσο προκειμένου να επιβάλλει τις μετακινήσεις, μεταθέσεις, διαθεσιμότητες. Στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενεργήσει και αντισυνταγματικά και κατασταλτικά…

Άλλωστε, το δίπτυχο αντιδημοκρατικότητα / καταστολή είναι το modus operandi μιας κυβέρνησης που έχει το βλέμμα της αποκλειστικά στραμμένο, όχι στην κοινωνία, αλλά στις επιταγές των δανειστών. Η ειρωνεία είναι δε ότι αυτή τη στάση της τη θεωρεί «εθνικά ωφέλιμη επιταγή». Αθώα, αφελής ή απλά συνειδητά επικίνδυνη; Σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα…

Facebook Comments