Άκρως εγκλωβισμένη στις κυβερνητικές επιλογές βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, που πνίγουν την επιχειρηματικότητα και που ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν σε περιπέτειες αργά ή γρήγορα. Τη στιγμή που το μισό ταμπλό τείνει να καταστεί δέσμιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω των δανείων που έχουν δώσει παλαιότερα οι τράπεζες, η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν χρηματιστές, εξακολουθεί να εφαρμόζει την πλέον αντιεπενδυτική πολιτική!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που οι συναλλαγές είναι οι χαμηλότερες της χρονιάς, κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναβάλλει από εξάμηνο σε εξάμηνο το φόρο υπεραξίας, για τον οποίο οι ξένοι θεσμικοί έχουν διαμυνήσει ότι θα μειώσουν μεγάλο ποσοστό της θέσης τους στην Ελλάδα, αν τελικά το μέτρο περάσει.
Φόρος υπεραξίας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να δοθεί νέα παράταση μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ κατά του φόρου, λέγεται ότι έχουν ταχθεί και μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, όπως ο FTSE, θεωρώντας ότι το εν λόγω μέτρο αποτελεί αντικίνητρο. Παλαιός χρηματιστής αποδίδει στην βαριά φορολογία πρωτίστως την κακοδαιμονία της αγοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και οι εταιρείες που εμφάνισαν ταμείο στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης, οι οποίες δεν είναι περισσότερες από 30, θα πρέπει να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους για να πληρώνουν την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς σε ποσοστό 90% και ετήσιο συντελεστή 26%. Ποιός θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα μετά, διερωτάται ο ίδιος.

Yποθήκη οι μετοχές στο ΤΧΣ

Κι ενώ η μία όψη του ταμπλό είναι αυτή, η άλλη όψη είναι ότι κάθε εβδομάδα όλο και πληθαίνει ο αριθμός των εισηγμένων που τελικά έχουν υποθηκεύσει τις μετοχές τους στο ΤΧΣ. Στην Alpha Trust Ανδρομέδα το ΤΧΣ συμμετέχει μέσω της Εθνικής σε ποσοστό 20,33%. Στην Byte Comupter το ΤΧΣ συμμετέχει μέσω της ΕΤΕ και της Alpha Bank σε ποσοστό 16,50%. Στον Αστέρα της Βουλιαγμένης το ΤΧΣ ελέγχει πλέον το 85,350% και στην Καθημερινή μέσω της ΕΤΕ και της Eurobank το 5,10%.

 

Στον Μαίλλη, το ποσοστό διαμορφώνεται σε 33,450% και στην Altec σε 32,250%. Οι πληροφορίες από το Ταμείο αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών να αρχίσουν να ξεσκαρτάρουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους με κάθε πίεση και τρόπο προκειμένου να εξυγιανθούν. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά ότι πολύ δύσκολα θα εγκριθούν νέα business plans ή αναδιαρθρώσεις υποχρεώσεων. Επίσης, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που δεν αποκλείουν εν μιά νυκτι οι εισηγμένες να αλλάξουν χέρια.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, το πράσινο φως της τρόικα για την εκταμίευση της δόσης, μάλλον έρχεται σε δεύτερη μοίρα, υποστηρίζουν αναλυτές, αφού οι προκλήσεις πλέον στο ταμπλό είναι ορατές και ταυτόχρονα δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ηρεμίας. Η απόδοση του 10ετούς μπορεί να μειώθηκε στα επίπεδα του 11%, αλλά χθες σημειώθηκε στο Χ.Α. ένας ακόμα χαμηλός τζίρος για φέτος, στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ανέβηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

ΧΣ

Facebook Comments