Ο γενικός δείκτης ανακάμπτει σε υψηλά που έχει να δει από τις αρχές Ιουνίου, πάνω από τις 864 μονάδες, με την Coca Cola να βοηθάει συνεισφέροντας με κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε κέρδη στο ταμπλό. Αναιμική είναι η αντίδραση στα ΕΛΠΕ, την Motor Oil, τη Βιοχάλκο, την Ιντραλότ και τον ΟΠΑΠ.

Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και θα μείνει σε… αφασία, όσο δεν υπάρχουν εκείνοι καταλύτες που να αλλάξουν αισθητά το κλίμα.

Με τον τζίρο στα 14,5 εκατ. ευρώ, έπειτα από μία ώρα συναλλαγών, η αγορά κινείται ανοδικά, αλλά χωρίς εξάρσεις, αφήνοντας ως πρώτο βιολί την μετοχή της Εθνικής που δείχνει να αντιδρά από τα πολυετή χαμηλά της, στην περιοχή των 2,70 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ισχυρή κίνηση επιχειρείται και στο warrant, με κέρδη άνω του 5%.

Μία μέρα μετά την απόφαση για κουτσουρουμένη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,8 δις. ευρώ και με τους Γερμανούς να ακολουθούν την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου, όπου ο Σόιμπλε αναφέρεται στη χώρα μας με καλά λόγια, αλλά δεν δίνουν το 1,3 δις. ευρώ για να ολοκληρωθεί η δόση των 8,1 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου θα ενέχει χαρακτηριστικά… φυτού!

Οι προθεσμίες  για την υλοποίηση ων δεσμεύσεων της χώρας μας είναι ασφυκτικές, αφού μέχρι τις 19 Ιουλίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί το νέο πολυνομοσχέδιο, να έχει γίνει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Με τους ρυθμούς βεβαίως που κινείται η κυβέρνηση, τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Το σημαντικότερο νέο όμως, θα έρθει μετά τις Γερμανικές εκλογές. Υπάρχει η αίσθηση ότι η τρόικα δεν θέλει να σέρνεται άλλο η ελληνική οικονομία, κάτι που συμβαίνει άλλωστε εδώ και έξι χρόνια, οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί μία γερή και ουσιαστική πνοή, που δεν θα είναι άλλη από το νέο κούρεμα του χρέους. Αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, περιμένουν οι ξένοι για να τιμολογήσουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα και την οικονομία της και κατ’ επέκταση στο Χ.Α. 

 

ΧΣ

Facebook Comments