Μελέτη για τη δυνατότητα δημιουργίας τράπεζας ακινήτων πραγματοποιούν οι αρμόδιες αρχές και η Τράπεζα Κύπρου, με στόχο τη βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας και της μείωσης της έκτακτης ρευστότητας που έχει στα βιβλία της.

Τις διάφορες επιλογές της BOCY εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους συμβούλους της τράπεζας McKinsey και της ΚΤ, Alvarez & Marsal.

Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι η σύσταση εταιρείας διαχείρισης του ενεργητικού της Τράπεζας, κάτι που περιλαμβανόταν στις αρχικές ρυθμίσεις του μνημονίου.

Η διαφορά του real estate bank και του asset management company έγκειται κυρίως στο χειρισμό της έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Η τράπεζα ακινήτων θα μπορεί να αναλάβει μέρος της έκτακτης ρευστότητας που έχει συσσωρευτεί στα βιβλία της BOCY, βελτιώνοντας τον ισολογισμό της. Αντίθετα, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων δεν θα είναι τράπεζα και δεν θα μπορεί να απορροφήσει την έκτακτη ρευστότητα που έχει ως εξασφάλιση ακίνητα.

Η τράπεζα ακινήτων θα επιτρέψει τη μείωση του ELA της BOCY, καθώς σε αυτή θα μεταφερθεί μέρος των εξασφαλίσεων που είχαν δοθεί για τη λήψη της έκτακτης ρευστότητας.

Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της ΚΤ, στη BOCY έχει παραχωρηθεί μέχρι στιγμής έκτακτη ρευστότητα €11,2 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ρευστότητας προέκυψε με τη μεταφορά υποχρεώσεων από τη Λαϊκή, κάτι που αναφέρεται ρητώς στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαρτίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση επεδίωξε πρόσφατα τη διαφοροποίηση της εν λόγω ρύθμισης, με τη μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας σε μακροπρόθεσμο ομόλογο που θα μεταφερθεί σε άλλη οντότητα.

Εισέπραξε όμως την άρνηση της ΕΚΤ να συζητήσει βασικές πρόνοιες του μνημονίου, λίγους μήνες μετά την υπογραφή του.

Στη Φρανκφούρτη φαίνεται να δίνεται έμφαση στη βελτίωση του ισολογισμού της Τράπεζας μέσω της δημιουργίας μιας άλλης τράπεζας υπό ξένη διαχείριση, που θα απορροφήσει μέρος του ELA, και σημαντικό μέρος του ισολογισμού της BOCY.

Η σχετική μελέτη των αρχών και της Τρ. Κύπρου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει καταρτιστεί και το πλάνο αναδιάρθρωσης του συγκροτήματος.

Αναλόγως της λύσης που θα αποφασιστεί, θα μεταφερθούν στη νέα οντότητα όλες οι εξασφαλίσεις για προβληματικά ή άλλα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και η νέα οντότητα – τράπεζα ή εταιρεία – θα αναλάβει να τα διαθέσει ή να τα ενοικιάσει, για να μπορέσει να αποπληρωθεί το δάνειο.

Η λύση της νέας οντότητας αποτελεί μέρος των ενεργειών που προγραμματίζονται για να μειωθεί η έκτακτη ρευστότητα που έχει αναλάβει η BOCY. Με την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, που υπολογίζεται στο τέλος Ιουλίου, η BOCY υπολογίζει να ανακτήσει τη δυνατότητα διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής, αντικαθιστώντας την έκτακτη με συμβατική (και πιο φθηνή) ρευστότητα.

Θα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων που ενέκρινε το φθινόπωρο η βουλή, για να εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για τη συμμετοχή σε πράξεις νομισματικής πολιτικής. Υπολογίζεται ότι με βάση το εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να εκδοθούν εγγυήσεις μέχρι €3 δισ. ενώ δεν αποκλείεται να μπορέσει η Τράπεζα να αξιοποιήσει και το ομόλογο €1,8 δισ. που εκδόθηκε πριν ένα χρόνο στη Λαϊκή.

Η ΕΚΤ αποφάσισε στις 2 Μαΐου να αποκαταστήσει το αξιόχρεο των κυπριακών ομολόγων για σκοπούς διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής, αν και με σημαντική έκπτωση που φθάνει μέχρι το 60%.

Facebook Comments