Η κρίση δεν μείωσε το ... ’λάδωμα’

MarketNews

Η κρίση δεν μείωσε το ...

Ένας στους τέσσερις πολίτες του κόσμου «λάδωσε» κάποιον ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους το 2012, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια και δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

Συνολικά, η έρευνα κάλυψε 107 χώρες και 114.000 πολίτες - οι περισσότεροι από τους οποίους δήλωσαν ότι η διαφθορά επιδεινώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο μέσος όρος των πολιτών παγκοσμίως που δήλωσαν ότι «λάδωσαν» κάποιο δημόσιο υπάλληλο είναι στο 27% ενώ οι Έλληνες δήλωσαν ότι προέβησαν στην ίδια παράνομη πράξη σε ποσοστό 22%, όσο ακριβώς και η Κολομβία.

Η χώρας μας θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%), και το Περού (20%) αλλά και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας πΓΔΜ (17%). Σε επίπεδο Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στο επίπεδο διαφθοράς με 22% ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Ρουμανία 17%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία και η Βρετανία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.

Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%. Κάτω του 1% παγκοσμίως βρίσκονται χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.