Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ συνέχισε για τέταρτη μέρα την ανοδική της πορεία την Τρίτη, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 0,50%. Την άνοδο πυροδότησαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Alcoa, της εταιρείας που ανοίγει ουσιαστικά τον χορό των ανακοινώσεων κάθε τρίμηνο, μετά το κλείσιμο της συνεδριάσεως της Δευτέρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Alcoa είναι η μικρότερη από πλευράς κεφαλαιοποιήσεως μετοχή του Dow Jones και χάνει περίπου 10% από την αρχή του χρόνου, βρίσκεται δε σε χαμηλά εικοσαετίας, κυρίως λόγω της συνεχούς πτωτικής πορείας των τιμών του αλουμινίου, καθώς και ότι οι αρχικές, τον Απρίλιο, εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του δευτέρου τριμήνου της εταιρείας ήταν πολύ υψηλότερες από τις τελικές ($0,16 έναντι $0,06).

Βέβαια, ακόμα πιο σημαντικό είναι το ερώτημα εάν οι επιδόσεις της Alcoa μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστική ένδειξη για τις υπόλοιπες εταιρείες. Τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετία δείχνουν ότι το εάν η Alcoa υπερέβη ή όχι τις προβλέψεις δεν έχει προβλεπτική ικανότητα για τις υπόλοιπες μετοχές του S&P500, όμως στο 80% των τριμήνων που η Alcoa υπερέβη τις προβλέψεις, ο S&P500 έκλεισε ανοδικά την περίοδο της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων. Αντιθέτως, στα τρίμηνα που δεν τα κατάφερε η Alcoa, ο S&P500 έκλεισε ανοδικά μόνο τις μισές περιόδους.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας επίσης η άποψη που διατυπώνεται από ορισμένους αναλυτές ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου για τις περισσότερες εταιρείες είναι μάλλον χαμηλά, οπότε ακόμα και ελάχιστα ουσιαστικές υπερβάσεις τους να μπορούν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά πολύ σύντομα θα αφήσει πίσω της τα αποτελέσματα της Alcoa, καθώς την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα δύο πολύ σημαντικές εταιρείες του τραπεζικού κλάδου: η JP Morgan Chase και η Wells Fargo.

Από το Dealing Room του GreekTrader.gr

Facebook Comments