Η εικόνα της αγοράς είναι επιβαρυμένη από το αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με την πώληση του Τ.Τ., μέσα από μία «στημένη», όπως θεωρεί η αγορά, διαδικασία, προς όφελος συγκεκριμένης κρατικής πλέον, τράπεζας. Ο γενικός δείκτης κινείται στη στήριξη των 830 μονάδων και με απώλειες κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, μόλις στα 8,3 εκατ. ευρώ, αφού οι πωλητές πήραν αυτό που ήθελαν από χθες. 

Οι πληροφορίες, ακόμα και τώρα είναι πολύ συγκεχυμένες, αφού ακούγονται φωνές περί επανάληψης της διαδικασίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραιτήσεις σε ανώτατο επίπεδο στο ΤΧΣ.  Από την άλλη, λειτουργεί επιβαρυντικά η αύξηση του φόρου των συναλλαγών σε τρία τοις χιλίοις από δύο τοις χιλίοις κι ενώ υπάρχει η εκκρεμότητα του φόρου υπεραξίας.

Επιπρόσθετα, στα άσχημα έρχεται να προστεθεί η υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από την Morgan Stanley, το θρίλερ με την δόση των 6,8 δις. ευρώ, η οποία έχει «κουρευτεί» κατά 1,3 δις. ευρώ από τους Γερμανούς. Και βεβαίως, μέσα σε όλα αυτά προστίθεται η ανησυχία ως προς την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα άμεσα, πριν τελειώσουν τα… «μπάνια του λαού». 

Ήδη, οι FT και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης τονίζουν τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε και πάλι η Ελληνική οικονομία και το πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία που κρατάει η κυβέρνηση με την κοινωνία. Οι ανησυχίες αναζωπυρώνονται μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας, με το έναυσμα να δίνεται από την πρόσφατη πολιτική αστάθεια στην Πορτογαλία, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως επιστροφή της ευρωζώνης στη δίνη της κρίσης.

Όπως προκύπτει από την 47σέλιδη έκθεση, η Αθήνα απέχει πολύ από την οικονομική απεξάρτηση και, παρά το γεγονός ότι έλαβε παράταση ζωής από την ΕΕ και το ΔΝΤ μέσω των αποφάσεων του Eurogroup της Δευτέρας, για τμηματική – έστω – καταβολή των 6,8 δισ. ευρώ, υπογραμμίζεται τώρα η απροθυμία της Ελλάδας να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.

Όπως σημειώνεται, εάν η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας πάψει να φαίνεται εξασφαλισμένη, τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από την “επιχείρηση διάσωσης”.

Παρασκηνιακά, πολλοί ήταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας δυσαρεστημένοι ότι η Αθήνα κάνει το ελάχιστο δυνατό κι ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι απογοητευτικές.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί συγκρατημένα, με την ΕΤΕ να καταγράφει απώλειες πάνω από 3,6%, στα 2,65 ευρώ, η Alpha 2,58%,ενώ στο «συν» κινούνται Πειραιώς και Eurobank. Ισχυρές είναι οι απώλειες για την Αττικής μετά το ράλι των περασμένων ημερών, υποχωρώντας πάνω από 22%.  Κατά τα άλλα, εντολές αγορών βγαίνουν στο Jumbo, μετά την ανακοίνωση περί υπέρβασης του τζίρου των 500 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο στη φετινή.  Αντίδραση βγαίνει, επίσης, στην ΕΥΔΑΠ που ενισχύεται κατά 1,7%, στα 5,92 ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments