To πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο, ανακοινώθηκε σήμερα.

Το πλαίσιο συνεργασίας διαφοροποιείται μεταξύ των τραπεζών στις οποίες το Ταμείο ασκεί πλήρως τα δικαιώματα ψήφου (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κάτω του 10%), καθώς και για εκείνες στις οποίες το Ταμείο έχει περιορισμένα δικαιώματα ψήφου (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ίση ή άνω του 10%.

Το πλαίσιο συνεργασίας ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κάθε τράπεζας και του Ταμείου καθώς και τα θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την εταιρική διακυβέρνηση της κάθε Τράπεζας, την κατάρτιση και έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και τις σημαντικές υποχρεώσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και τη μεταβολή των δικαιωμάτων ψήφου από το Ταμείο. Επίσης, με την παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και των συνεπαγομένων αναλαμβανόμενων κινδύνων της Τράπεζας και τα δικαιώματα συναίνεσης του Ταμείου.

Τα όργανα διοίκησης των τραπεζών θα συνεχίσουν να καθορίζουν, ανεξάρτητα, την εμπορική στρατηγική και πολιτική των τραπεζών, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, και ότι οι φορείς και τα όργανα των τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι αρμόδια για τις αποφάσεις της καθημερινής λειτουργίας τους.

Facebook Comments