Έλλειμμα 110 εκατ. ευρώ κάθε μήνα του 2013 προσθέτει ο ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές που θα έπρεπε να συγκεντρώνει, σύμφωνα με το νέο Πρόεδρό του Δ. Κοντό.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε τον διορισμό του Δ. Κοντού στη θέση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας επεσήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετατραπεί από έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, σε έναν οργανισμό βιώσιμο.

Από τα στοιχεία του πρώτου πεντάμηνου του 2013 προκύπτει ότι μηνιαίως ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να εισπράττει 360 εκατ. ευρώ από εισφορές, όμως εισπράττει 250 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα προκάλεσαν ανησυχία στους Βουλευτές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινό να επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται ένα σταθερό οικονομικό πόρο που θα πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία του, χωρίς να επιβαρύνεται ο πολίτης. Ο πόρος αυτός, σύμφωνα με τον Δ. Κρεμαστινό, θα μπορούσε να βρεθεί από τον ΟΠΑΠ, τον καπνό ή το αλκοόλ.

Παρά τα αρνητικά δεδομένα ο κ. Κοντός εκτίμησε ότι οι εισφορές θα αυξηθούν, καθώς η κρατική χρηματοδότηση «είναι συνεπής», ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι το κράτος θα στηρίξει τον ΕΟΠΥΥ.

Είπε ότι μέλημά του θα είναι η οργανωτική και διοικητική ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ και στην ενοποίηση των ταμείων που έχουν ενταχθεί σε αυτόν.

Facebook Comments