Η φυγή κεφαλαίων από τις χώρες BRIC –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα– ωθεί ομοιόμορφα προς τα κάτω τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων σε αυτές, καθώς και τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους, για πρώτη φορά από το 2006, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι επενδυτές απέσυραν εφέτος 13,9 δισ. δολάρια από αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια που επενδύουν στις τέσσερις αυτές χώρες, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% των εισροών που είχαν από το 2005, σύμφωνα με την EPFR Global.

Ο δείκτης μετοχών MSCI BRIC υποχώρησε 12% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα νομίσματα των χωρών υποχώρησαν 4,1% έναντι του δολαρίου και οι τιμές των κρατικών ομολόγων τους απώλεσαν κατά μέσο όρο το 0,6% της αξίας τους. Πρόκειται για μία συγκυρία που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο συνδυασμός αύξησης του πληθωρισμού, εξασθενημένης οικονομικής ανάπτυξης και βίαιων διαδηλώσεων στη Βραζιλία έδιωξε τους επενδυτές, όπως και η εκτίμηση ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αποσύρει τα μέτρα της νομισματικής στήριξης προκαλεί εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η ρωσική οικονομία επιβραδύνθηκε για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, καθώς η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ινδίας προκάλεσε την υποτίμηση του νομίσματός της (ρουπία) σε χαμηλό όλων των εποχών. Η Κίνα αναμένεται να σημειώσει τη μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ από το 1990, σύμφωνα με τις τράπεζες Barclays και HSBC.

«Κάθε δεκαετία υπάρχει κάτι που εξάπτει τη φαντασία των επενδυτών – τη δεκαετία του 70 ήταν ο χρυσός, τη δεκαετία του 80 η Ιαπωνία και του 90 οι τεχνολογικές εταιρείες. Την τελευταία δεκαετία ήταν οι χώρες BRIC.

Αυτό το θέμα έχει βασικά εξαντληθεί», δήλωσε ο Ρουχίρ Σάρμα, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της αμερικανικής εταιρείας Morgan Stanley Investment Management που διαχειρίζεται 341 δισ. δολάρια.

Facebook Comments