«Ελλειμματική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ τη διάθεση μεταρρύθμισης που υπάρχει στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου:

 

«Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ουσιαστικά εξυπηρετεί ένα στόχο:  την αποδέσμευση μίας ακόμα δανειακής δόσης.  Η μόνιμα στρεβλή δημοσιονομική διαχείριση το εμποδίζει να προσφέρει δημοσιονομικό όφελος.  Και η μεταρρυθμιστική του αξία, που επικεντρώνεται στον τομέα της φορολογίας, είναι μονοδιάστατη και ελλειμματική.

 

Στην κυβέρνηση εναπόκειται, έστω και την τελευταία στιγμή, να ολοκληρώσει τη μοναδική και μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρεί με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του και –το κυριότερο– προσδίδοντάς του την αναπτυξιακή διάσταση που λείπει παντελώς.  Η δουλειά για ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο είναι ακόμα μπροστά μας.

 

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να μετριάσουμε την ύφεση.  Να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να καταστεί η ανεργία μόνιμη.  Να αποφύγουμε την ευρύτατη υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας.  Να μην καταφεύγουμε σε ισοπεδωτικές και στην πράξη αναποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Είναι σαφές ότι η συνταγή δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.  Διαθέτουμε ακόμη ένα απειροελάχιστο περιθώριο για τολμηρές διορθωτικές κινήσεις και για το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο.  Διαφορετικά, είναι σίγουρο ότι τα ίδια αδιέξοδα θα τα βρούμε μπροστά μας τον Οκτώβριο.  Και τότε θα είναι πολύ αργά,» καταλήγει ο κ. Δασκαλόπουλος.

Facebook Comments