Το θέμα του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου συζητήθηκε με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη η οποία μετέφερε την ανησυχία του κόμματος της για το ενδεχόμενο το Ταμείο να μην ελέγχεται από την Ελλάδα, οι χρηματοδοτήσεις να κατευθυνθούν σε οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις ευρωπαϊκές που συνεργάζονται με ελληνικές, μέσω εργολαβιών αλλά και για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΕΣΠΑ στο συγκεκριμένο ταμείο.

Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης για την οργάνωση του Ταμείου, «η κατ αρχήν ιδέα είναι να υπάρχει μία δομή με τρεις ορόφους». Να υπάρχει, δηλαδή, χρηματοδότηση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, είτε από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το ΕΣΠΑ. Να υπάρχει επίσης συμμετοχή διαφόρων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Η κυβέρνηση συζητά αυτές τις μέρες με τη γερμανική πλευρά για την πιθανή συμμετοχή της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας, της KFW, σε αυτή την προσπάθεια.

«Θα προσδώσει πρόσθετη αξιοπιστία σε αυτή την προσπάθεια μία συμμετοχή της γερμανικής πλευράς στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Προβλέπεται επίσης να υπάρξουν και χρήματα ιδιωτών επενδυτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης το κενό χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία είναι μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, με βάση ετήσια μελέτη της Oliver Weinmann.

«Το ΕΣΠΑ δεν φθάνει αν και η Ελλάδα είναι 4η σε απορροφητικότητα ούτε και φθάνει από μόνη της η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», δήλωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια περισσότερο ουσιαστική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με την επιστροφή των οφειλομένων στις επιχειρήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικά για τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί πόροι του ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δίνει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Κάτι παρόμοιο θα γίνει και εδώ. Κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ θα δοθούν για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια. Διότι ένας από τους βασικούς σκοπούς αυτού του Ταμείου θα είναι η εξασφάλιση φθηνότερου χρήματος για τη χρηματοδότηση στη συνέχεια, μέσω του τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός.

Η βουλευτής επικαλέστηκε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο από το ελληνικό δίκαιο, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα υπάρχει μόνο ένας εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στο ΔΣ και ότι θα είναι εταιρεία επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου.

Facebook Comments