Οι ξένοι επενδυτές, με εξαίρεση τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, μάλλον απέχουν από το Χ.Α., κάτι που φαίνεται έντονα από τα τέλη Μαϊου. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται στα όρια των 800 μονάδων, ενώ η βραχυπρόθεσμη στήριξη απειλείται και πάλι. Οι διακυμάνσεις της αγοράς συντελούνται με τζίρο της τάξης των 22 εκατ. ευρώ. 

Ίδια γεύση στο ταμπλό με τις προηγούμενες συνεδριάσεις επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις χρηματιστών που επικαλέστηκε σήμερα το «ΜΝ» περί εγκλωβισμού των επενδυτών στα χαμηλά. Η κίνηση στις 831 μονάδες αποδείχθηκε άσφαιρη, αφού δεν υπήρχαν συναλλαγές, ενδιαφέρον και καταλύτες για να την υποστηρίζουν.

Οι ξένοι και κυρίως ο ξένος Τύπος ανησυχούν για το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα το 2014, κάνουν λόγο για κοινωνικές αναταραχές, νέες εκλογές, επικράτηση του Σύριζα και πιθανώς έξοδο από το ευρώ, αφού οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν.  Η Εθνική πέρασε στο «κόκκινο» με απώλειες κοντά στο 4%, στα 2,51 ευρώ, η Alpha υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, η Πειραιώς 1,4%, στα 0,85 ευρώ, με εξαίρεση τη Eurobank που ενισχύεται σχεδόν κατά 8% και τους επενδυτές να προεξοφλούν την εξαγορά του Τ.Τ.

Σημειωτέον, ότι ολοκληρώθηκαν οι εντολές πώλησης της περασμένης εβδομάδας, που είχαν στοιχίσει στη μετοχή απώλειες πάνω από 30%. Από εκεί και πέρα η αγορά επιβραβεύει με μία μέρα… καθυστέρηση τη θεαματική αύξηση τζίρου της Jumbo, δίδοντας κέρδη πάνω από 2%, στα 7,46 ευρώ.

Κέρδη και για την ΕΥΔΑΠ κατά 1,76%, στα 5,78 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να καλεί το Δημόσιο και τους φορείς του να εξοφλήσουν την Επιχείρηση ενόψει της ιδιωτικοποίησής της.

Απώλειες καταγράφει η Ιντρακόμ λόγω των δικαστικών εμπλοκών βασικών μετόχων της εισηγμένης, πτώση πάνω από 3% για την Motor Oil και σχεδόν 25 για τα ΕΛΠΕ ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς των πετρελαιοειδών, πτώση 1,72% για τη ΔΕΗ μετά την επιβολή προστίμου 4,4 εκατ. ευρώ από τη ΡΑΕ λόγω δεσπόζουσας θέσης, πτώση άνω του 2% για την ΕΧΑΕ εξαιτίας της αύξησης του φόρου στις συναλλαγές και 1,5% για τον Τιτάνα με αφορμή τα άσχημα στοιχεία για την παραγωγή τσιμέντου και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το κλίμα στην αγορά είναι βαρύ και η απαισιοδοξία επικρατεί, ειδικά μετά το κούρεμα της δόσης και της καταβολής των 6,8 δις. ευρώ σε υποδόσεις κι εφόσον η χώρα μας πετυχαίνει τους στόχους που έχει βάλει η τρόικα.

 

ΧΣ  

Facebook Comments