Σόϊμπλε: Πήλινα πόδια έχει η πρόταση Κομισιόν για τραπεζική ένωση

MarketNews

Σόϊμπλε: Πήλινα πόδια έχει η πρόταση Κομισιόν για τραπεζική ένωση  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Τις έντονες επιφυλάξεις της κυβέρνησής του σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, επανέλαβε Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι η ιδέα αυτή έχει «πήλινα πόδια», σύμφωνα με την εφημερίδα Μπιλντ.

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη, νομικά ορθή λύση αμέσως τώρα», φέρεται να είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα, που προδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα ενός εκτενούς σχετικού άρθρου της που θα περιέχεται στο αυριανό της φύλλο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου είχε δηλώσει την Τετάρτη πως η πρόταση δίνει στην Επιτροπή υπέρμετρες εξουσίες, κάτι που δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, και αυτό θα σημάνει ότι η τραπεζική ένωση θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή.

«Εάν μια τράπεζα χρειάζεται να κλείσει, η απόφαση αυτή θα έχει εκτεταμένες συνέπειες και δεν μπορεί να λαμβάνεται μόνον από τις Βρυξέλλες, ειδικά όταν αφορά χρήματα των φορολογούμενων μίας χώρας», επισήμανε.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές εάν η Επιτροπή θα είναι πράγματι σε θέση να κλείνει μια τράπεζα και να την θέτει υπό διαδικασία εκκαθάρισης.

«Παραμένει ανοικτό το εάν και κατά πόσον η Επιτροπή, με την περιορισμένη εμπειρία της [στον χρηματοοικονομικό τομέα] θα μπορεί να ενεργεί με επαρκή αποτελεσματικότητα», τόνισε.
Σε επιστολή του προς τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε την ιδέα «ενέχουσα πολλούς κινδύνους», έγραψε η Μπιλντ.

Ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στην εφημερίδα ότι του φαίνεται σωστό να δημιουργηθεί ένα ταμείο εκκαθάρισης το οποίο θα χρηματοδοτείται από εισφορές των τραπεζών και θα καλύπτει το κόστος τέτοιων διαδικασιών, πρόσθεσε όμως πως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απαιτούσε χρόνια. Στο μεταξύ, ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, πρόσθεσε.