Από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου αίρεται η απαγόρευση του short selling και μάλιστα σε μία συγκυρία που η αγορά είναι περισσότερο ευάλωτη από κάθε άλλη φορά.

Πριν από δύο μήνες ο γενικός δείκτης ατένιζε τις 1.200 μονάδες και πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα έτους. Πριν καν αρχίσει το short selling οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν τις διαθέσεις τους, είτε ρευστοποιώντας, είτε σορτάροντας άλλες μετοχές του 25άρη, είτε στην Ελλάδα, είτε σε κάποια ξένη πλατφόρμα φτιάχνοντας κλίμα ανησυχίας.

Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει προστασία από το σορτάρισμα, ειδικά τώρα, που μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες επηρεάζουν σημαντικά στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.

Σημειωτέον, ότι τα τραπεζικά χαρτιά ανέκαθεν έδιναν τον τόνο και καθόριζαν τη ψυχολογία και έφτιαχναν κλίμα στο Ελληνικό χρημτιστήριο. Κι αυτό, λόγω ωτης μεγάλης θέσης που παραδοσιακά διατηρούσαν και διατηρούν οι ξένοι θεσμικοί. Χαρακτηριστικά, παλαιότερα και στα προ κρίσης επίπεδα όταν οι ξένοι έλεγαν ότι «αγοράζουν Ελλάδα», εννοούσαν ότι αγόραζαν μετοχές των τραπεζών.

Πηγή προσκείμενη στη διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς τόνιζε στο «ΜΝ» ότι, «δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά στην τάση. Όταν μπήκαν οι νέες μετοχές της Αττικής την Τετάρτη, η μετοχή έπεσε 30%. Έφταιγε το short selling που δεν είχε αρθεί η απαγόρευσή του»;

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «το short selling έχει εφαρμογή όταν κάποιος πιστεύει ότι μία μετοχή είναι υπερτιμημένη. Αν όχι, θα πρέπει πρώτα να έχει αντισταθμίσει τον όποιο κίνδυνο καλυμένος πίσω από άλλες μετοχές».

Ο αναλυτής θεωρεί ότι η γενικότερη κατάσταση στην αγορά, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι υπόθεση ψυχολογίας, παρά μάκρο. Κατά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Morgan Stanley τον περασμένο Μάιο, ο αμερικανικός οίκος σημείωνε ότι ο δείκτης MSCI Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε αρκετά κριτήρια για την πρόσβαση στις αγορές.

Ωστόσο, προσέθετε, πολύ λίγες από αυτές τις βελτιωμένες πρακτικές βρίσκονται στην ελληνική αγορά. Αυτό οδήγησε την Ελλάδα να μην πετύχει πολλαπλά κριτήρια: τις διευκολύνσεις για τον δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων.

Αναφέρει επίσης ότι φορείς της αγοράς έχουν σχολιάσει ότι οι διευκολύνσεις που έχουν παρουσιάσει οι ελληνικές αρχές από το 2008 για τις μεταφορές τίτλων και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές είναι τόσο περιοριστικές που πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται. Ταυτόχρονα, η μακροχρόνια απουσία ενός καθιερωμένου συστήματος για τον δανεισμό τίτλων, καθώς και πρακτικών στις ανοικτές πωλήσεις (short selling), καθιστούν την ελληνική αγορά μη συμβατή με τα πρότυπα των άλλων ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών.


ΧΣ

Facebook Comments