Η κακή υγεία του τραπεζικού τομέα και η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών αποτελούν τις δύο σοβαρότερες απειλές για την προοπτική της ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε δείγμα οικονομολόγων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της πολιτικής μακροπρόθεσμου εκ των προτέρων καθορισμού της επιτοκιακής της πολιτικής αποτελεί μια σημαντική μεταβολή στη χάραξη της πολιτικής της και όχι μια απλή κίνηση τακτικής.

Σε μια ανάλογη έρευνα που είχε διεξαγάγει το ίδιο πρακτορείο σε δείγμα 40 και πλέον οικονομολόγων-αναλυτών, είχε εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η οικονομία βρισκόταν σε τέλμα το διάστημα από τον Απρίλιο ως και τον Ιούνιο.

Αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον ότι η ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση που διαρκεί από τα τέλη του 2011, όμως η πλειονότητα των οικονομολόγων δεν αναμένει παρά οριακή ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα, που δεν αναμένει ότι θα υπερβεί το 0,3% ως το 2015 το νωρίτερο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η ευρωζώνη θα υπολείπεται των σημαντικότερων ανταγωνιστών της τα επόμενα χρόνια ακόμη κι αν υποτεθεί ότι η κρίση χρέους δεν θα αναζωπυρωθεί.

Κατ αρχάς η ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ασθενούς τραπεζικού συστήματος το οποίο δεν χορηγεί πιστώσεις, ιδίως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

“Το τραπεζικό σύστημα είναι ένα πρόβλημα, διότι προσκόπτει την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην [πραγματική] οικονομία και η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική είναι κλειδί για τους επενδυτές ώστε να επιδείξουν εκ νέου εμπιστοσύνη και να δουν πέραν της βραχυπρόθεσμης αναταραχής”, σχολίασε οικονομολόγος της Rabobank.

Από τους 30 οικονομολόγους που απάντησαν σε μια επιπλέον σχετική ερώτηση, οι 12 χαρακτήρισαν το τραπεζικό σύστημα το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας της ευρωζώνης – αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε κατά πλειοψηφία.

Αντίθετα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο φέτος.

Οι 10 από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα εντόπισαν την ανεργία των νέων ως την πιο σοβαρή απειλή για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ.

Το 23,8% των νέων κάτω των 25 ετών στην ευρωζώνη είναι άνεργο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,5 εκατ. νέους και νέες.

Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας των νέων, πάνω από 50% αμφότερες. Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο, 7,6%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη θα αποκορυφωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς, στο 12,5%, και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ως το 2014 τουλάχιστον.

Facebook Comments