«Βέτο» για ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ασκεί, για άλλη μία φορά, η γερμανική πλευρά, εν όψει και των εκλογών στη χώρα. Tόσο η Καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην πιθανότητα δεύτερου «κουρέματος».

Επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων για τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα σήμαινε ένα δεύτερο «κούρεμα», σύμφωνα με την Καγκελάριο, ενώ ο κ. Σόιμπλε, λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα, προειδοποιεί για κλονισμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στις εφημερίδες Markische Oderzeitung και Sudwest Presse, επανέλαβε ότι δεν «βλέπει» ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο στηρίζει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, την Ελλάδα. Χαρακτηρίζει δε τις μεταρρυθμίσεις δύσκολες, αλλά αναπόφευκτες.

Η κα. Μέρκελ ερωτάται εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του χρέους της, για να απαντήσει: «Δεν το βλέπω. Στηρίζουμε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και με δικές μας, γερμανικές, πρωτοβουλίες και συνοδεύουμε τη δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ελλάδας».

Επισημαίνει ακόμα ότι η υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία δημιουργήθηκε λόγω λανθασμένης συμπεριφοράς πολλών χρόνων, είναι μία διαρκούσα διαδικασία βήμα προς βήμα και αναφέρει ότι «έχουμε καλύψει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι και έχουμε καταφέρει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο ευρώ».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οι χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να περάσουν ένα δύσκολο διάστημα με τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές προσαρμογές» και αναγνωρίζει ότι αυτό συνεπάγεται δυσάρεστες συνέπειες και για τους Γερμανούς εξαγωγείς.

Από την άλλη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, απαντά αρνητικά στην ερώτηση σχετικά με ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών, συνολικά για την Ευρωζώνη.

«Το κούρεμα χρέους ήταν μια μοναδική παράσταση. Πάνω σε αυτό υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη. Όποιος το κλονίσει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει: κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε πλέον ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», δηλώνει και υπενθυμίζει ότι «το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας τρέχει ως το 2014».

Ο κ. Σόιμπλε, μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «μοναδική περίπτωση» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει ήδη γίνει και τονίζει ότι περαιτέρω στήριξη για την Ελλάδα θα εξετασθεί, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ερωτώμενος εάν η Γερμανία θα δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι «το συμφωνηθέν πρόγραμμα είναι έτσι, ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τα χρέη της στο τέλος πάλι μόνη της, το αργότερο το 2020» και τονίζει ότι «μέχρι τότε πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της – από αυτό δεν μπορεί κανείς να απαλλάξει τους Έλληνες και ξέρω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους».

Σημειώνει, δε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη, τον περασμένο χρόνο, συμφωνήσει να εξετάσουν περαιτέρω στήριξη, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως.

Σε ερώτηση της Bild αν μπορεί να εγγυηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι και μετά τις εκλογές δεν θα χρειαστεί «να ξεγράψουν γερμανικό χρήμα για την Ελλάδα», ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιορίζεται να απαντήσει ως εξής: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω το παν ώστε το πρόγραμμα να είναι επιτυχές. Οι πρώτες επιτυχίες ήδη φαίνονται. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα γίνεται πάλι πιο ανταγωνιστική και εξυγιαίνει τα δημοσιονομικά της».

Facebook Comments