Οι μετοχές είναι ευάλωτες σε μία απότομη διόρθωση το Σεπτέμβριο, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της UBS, Julian Emanuel, σε νέο του note,  Όπως επισημαίνει αυτό οφείλεται στο ότι αυτό που μοιάζει να συμβαίνει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ροές των funds, δηλαδή η μεγάλη στροφή από τα ομόλογα στις μετοχές,  δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αυτή η “ιδέα” κέρδισε σημαντικό έδαφος στις αρχές του 2013, όταν οι επενδυτές άρχισαν μια μαζική αλλαγή στις θέσεις που διατηρούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους, μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές.
Αυτό οδήγησε σε εκτιμήσεις ότι τα ομολογιακά funds θα αντιμετωπίσουν μια μαζική έξοδο, καθώς οι επενδυτές μετακινούνταν προς τις μετοχές.

Η στροφή αυτή θα οδηγούσε σε ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς σε μια εποχή που κάποιοι αναλυτές πίστευαν ότι η 30ετής bull market των ομολόγων έφτανε στο τέλος της.

Ωστόσο, οι επενδυτές συνέχισαν να επενδύουν στα ομολογιακά funds και έτσι η αγορά ταύρων στα ομόλογα συνεχίζεται. “Αν και αρκετές κορυφές των bull market του παρελθόντος – και ειδικότερα αυτή του 2000 – ακολουθήθηκαν από αγοραστικό ενθουσιασμό, η στροφή μακριά από τα μετρητά και τα ομόλογα είναι απίθανο να συμβεί εντός του 2016, όπως τονίζει η UBS.

Όπως επισημαίνει, δεν θα υπάρξει αυτή η μεγάλη στροφή γιατί έχει ήδη συμβεί, αφού οι μετοχές έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Επιπλέον, το ράλι σε που έχει φέρει την αμερικάνικη  χρηματιστηριακή αγορά σε ιστορικά υψηλά έχει σε μεγάλο βαθμό βασιστεί στην επαναγορά μετοχών από τις εταιρείες (buybacks). Μάλιστα, σύμφωνα και με την HSBC, οι επαναγορές των εταιρειών και όχι οι ιδιώτες επενδυτές, υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης για τις μετοχές από το 2009.

“Σε αυτό το πλαίσιο, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του τρέχοντος κύκλου μετά από το καλοκαιρινό ράλι του S&P 500 και με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη να έχουν ενισχυθεί, οι μετοχές φαίνονται ευάλωτες σε μια διόρθωση το Σεπτέμβριο”, τονίζει η UBS.

Ελ. Κούρταλη

Facebook Comments