Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στα σημερινά επίπεδα ή θα τα μειώσει περαιτέρω, όσο ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, κ. Πέτερ Πράετ.

«Το χρονικό πλαίσιο συνδέεται κατά την άποψή μας με τη διατήρηση της τάσης χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Πράετ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ), ενώ πρόσθεσε: «Όσο συνεχίζεται αυτή η τάση, τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή θα μειωθούν περαιτέρω».

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιό της αναχρηματοδότησης στο 0,5% και το επιτόκιο για τις καταθέσεις (από τις τράπεζες σε αυτήν) στο μηδέν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά την πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων των τραπεζών στην ΕΚΤ (σ.σ.: που είναι ήδη μηδενικό και επομένως θα γινόταν αρνητικό), σε μία προσπάθεια να τονωθεί η χορήγηση δανείων, ο κ. Πράετ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για μία τέτοια κίνηση, αλλά σημείωσε ότι αυτή «δεν θα έχει μόνο θετικές συνέπειες». Μία τέτοια κίνηση θα σήμαινε ουσιαστικά ότι η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτήν τα χρήματά τους.

«Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια που χρεώνουν στις χορηγήσεις δανείων για να καλύψουν το κόστος τους. Αυτό μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για τη νομισματική πολιτική μας. Συνεπώς, πρέπει να σκεφθούμε προσεκτικά, αν θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Από την άλλη πλευρά, με ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην αγορά χρήματος. Θα εξαρτηθεί από πρόσθετους παράγοντες, αν θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλες επιλογές πολιτικής που θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο κ. Πράετ είπε ότι έχει επιφυλάξεις όσον αφορά την αγορά δανείων (από την ΕΚΤ).

«Δεν νομίζω ότι μία κεντρική τράπεζα πρέπει να παρεμβαίνει στην κατανομή των πιστώσεων», δήλωσε. «Όσον αφορά το θέμα της τιτλοποίησης δανείων, η ΕΚΤ έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο επί του παρόντος, καθώς συμμετέχει σε μία σχετική ομάδα εργασίας μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Πράετ.

Σχετικά με το αν η ΕΚΤ πρέπει να δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της, ο τραπεζίτης είπε ότι θεωρεί πως αυτό θα πρέπει να γίνει, νωρίτερα ή αργότερα, λόγω της μεγάλης εικοτολογίας για την θέσεις που λαμβάνουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. «Συζητάμε το θέμα αυτό εντατικά», πρόσθεσε.

Facebook Comments