Το νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των πορτογαλικών τραπεζών, μετά την συμφωνία μεταξύ Κομισιόν και κυβέρνησης για την Caixa Geral de Depositos, σχολιάζει η Citigroup προειδοποιώντας ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος bail-in καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι ικανοποιούν την οδηγία της EBRD.

Η Κομισιόν και η Πορτογαλία συμφώνησαν επί της αρχής στην ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos (CGD), η οποία περιλαμβάνει μια ένεση 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κρατικά κεφάλαια και έκδοση ομολόγων.

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα από τις δύο διασώσεις τραπεζών το 2014 και το 2015, οι οποίες έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Η CGD, η μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, λόγω του βουνού των κόκκινων δανείων που έχει συσσωρεύσει.

Η Citigroup ωστόσο τονίζει ότι “βλέπει” τρεις βασικούς κινδύνους σε αυτό το νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των πορτογαλικών τραπεζών:
Όπως σημειώνει δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η μετατροπή των 900 εκατ. ευρώ των CoCos σε μετοχές θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την οδηγία της EBRD, η οποία απαιτεί το bail-in του 8% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας πριν εκταμιευθούν τα κρατικά κεφάλαια,

Επίσης, υπογραμμίζει ότι ανακεφαλαιοποίηση θα βαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας, υπογραμμίζοντας το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τις συνέπειες για τους ήδη φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2016,
Τέλος η Citi προειδοποιεί και για της πιθανές πολιτικές συνέπειες για τη σταθερότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, με τους δύο εταίρους της αριστεράς, το ΒΕ και το CDU, να είναι εναντίον της κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα.

Facebook Comments