Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες, η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση και η προετοιμασία της ατζέντας του πρωθυπουργού για την παρουσία του ΔΕΘ κυριαρχούν ως προτεραιότητες για την κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη, έχοντας καταστήσει σαφές ότι επενδύει πολλά σε θετική έκβαση και στα τρία μέτωπα. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θεωρεί ότι θα αποτελέσει προνομιακό για αυτήν πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα της κοινωνικής ατζέντας που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και δεν πρόκειται να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στη Ν.Δ.», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προδιαγράφουν σε υψηλούς τόνους σύγκρουση στη Βουλή, με την κυβέρνηση να έχει ως κεντρική επιδίωξη την ανάδειξη του διαφορετικού ιδεολογικού της στίγματος σε σχέση με τη Ν.Δ., επισημαίνοντας τις διαφορές στον τρόπο που οι δύο πλευρές προσεγγίζουν το ζήτημα. Παράλληλα, στην κυβερνητική ηγεσία επενδύουν πολλά στην προοπτική «να αρχίσει για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η σχολική χρονιά χωρίς κενά στα σχολεία» και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και θα πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης και ως νίκη σε ένα από τα ευαίσθητα ζητήματα της καθημερινότητας.

Οσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά και το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πλέον να διεξαχθεί χωρίς παρατράγουδα η διαδικασία, με τρόπο, δηλαδή, που δεν θα αφήσει περιθώρια για αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από την πλευρά των συμμετεχόντων. Χθες, ο κ. Παππάς ενημέρωσε στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Η ενημερωτική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο γ.γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, έγινε έπειτα από σειρά ερωτημάτων που εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές και προκειμένου να είναι σε θέση να μπορούν στις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις τους να τοποθετηθούν με σαφήνεια για το θέμα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πάντως, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εμφανίζονται προβληματισμένοι από την κρατούσα άποψη ότι μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η μεγιστοποίηση των κερδών από τη διαδικασία και διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα έπρεπε στην τελική αξιολόγηση να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όσον αφορά τη συνολική παρουσία των υποψηφίων. Την ίδια στιγμή, παραμένει ερώτημα εάν η αδειοδότηση των συχνοτήτων θα μπορούσε να προκαλέσει κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, στον απόηχο των σχολίων του κ. Πάνου Καμμένου για την υποψηφιότητα Καλογρίτσα.

Το «μπαλάκι» σε υπουργούς

Οσον αφορά την προετοιμασία για τη ΔΕΘ, το «μπαλάκι» βρίσκεται στους υπουργούς που θα πρέπει να προετοιμάσουν, καθένας για τον τομέα αρμοδιότητάς του, τον απολογισμό έργου, ώστε ο κ. Τσίπρας να μπορεί να παρουσιάσει έναν κατάλογο με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν, μια δεύτερη λίστα με τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος και, τέλος, ένα έστω και μικρό πακέτο παροχών, που θα δικαιολογήσει την ατζέντα της «δίκαιης ανάπτυξης», δηλαδή του δίκαιου καταμερισμού της όποιας «πίτας», με προτεραιότητα στους πλέον αδυνάμους.

Facebook Comments