Μήνυμα για δίκαιη ανάπτυξη αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, με βέλη στη φαρέτρα του τόσο τα 247 εκ ευρώ της δημοπρασίας για τις άδειες αλλά και το χθεσινό αποτέλεσμα της Συνόδου των χωρών του Νότου.
Και αυτό καθώς ακόμη και η Ισπανία του Ραχόι υπέγραψε ένα κείμενο το οποίο εκτός από τη δημιουργία ενός μετώπου του νότου για το προσφυγικό κόντρα στην ομάδα Βίζενγκραντ (γεγονός που ενδέχεται να φανεί κρίσιμο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής), περιλαμβάνει πολιτικές δηλώσεις για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική (με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή για διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ), αλλά και μία σημαντική αναφορά στο Κυπριακό, το οποίο αναμένεται να τεθεί κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη.
Το μέτωπο των χωρών του Νότου μάλιστα, που και προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν επιχειρήσει να συγκροτήσουν με στόχο να μη μένει η Ελλάδα μόνη στις Συνόδους Κορυφής αλλά είχαν αποτύχει, θεσμοθετείται, καθώς θα πραγματοποιηθεί και νέα Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Πορτογαλία.
Έτσι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιχειρηματολογήσει, πως η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου συνθηκολογήσει μπροστά στη μνημονιακή πραγματικότητα, αλλά αναζητεί με συμμαχίες στην Ευρώπη δυνατότητες ανατροπής της υφεσιακής πολιτικής.
Το μήνυμα των ηγετών του Νότου περί διατήρησης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, το οποίο αναμένεται να επισημάνει και σήμερα ο πρωθυπουργός, θα είναι άλλωστε πολύ χρήσιμο στην Αθήνα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τα εργασιακά.
Επειδή όμως οι πολίτες που έχουν ανάγκη δεν μπορούν να περιμένουν την Ευρώπη να ξυπνήσει επιτέλους, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει κοινωνικές δράσεις, καταρχήν με τα χρήματα που για πρώτη φορά το κράτος θα εισπράξει από τους καναλάρχες.
Τα 246 εκ ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν σε κοινωνικές δράσεις, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, όμως το Μαξίμου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την απάντηση στο ερώτημα που ακριβώς θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά. Η απάντηση ενδεχομένως να αποτελεί τη μεγάλη είδηση της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Καίτοι από πλευράς υπερθεματιστών επιδιώκεται να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης για μετά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην πληρωμή του 30% του τιμήματος μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Σε διαφορετική περίπτωση, η άδεια θα ανακαλείται, ενώ αυστηρή θα είναι και η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Digea, με την οποία αναμένεται η επόμενη σύγκρουση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έτερος άξονας της ομιλίας Τσίπρα αναμένεται να αφορά στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα πιο δίκαιο φόρο και τις 100 δόσεις.
Θα θέσει όμως επίσης στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και έναν οδικό χάρτη τριετίας, θέλοντας έτσι να διαλύσει και τα διάφορα εκλογικά σενάρια που υιοθετεί κυρίως η ΝΔ.
Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος που επιδιώκει η κυβέρνηση, θα είναι ένα ακόμη από τα ζητήματα που θα θίξει ο κ.Τσίπρας. Η φράση όμως του πρωθυπουργού “Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας” δείχνει τόσο τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αλλά και να μη δεχθεί πιέσεις κυρίως του ΔΝΤ να υπάρξουν νέα μέτρα σε αυτό τον τομέα με αντάλλαγμα υποσχέσεις για το χρέος.
Δεν αποκλείεται επίσης καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιο για το νέο γυμνάσιο, ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στα θέματα της παιδείας, αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου
9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης, μαζί με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστο Σπίρτζη
11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς
11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)
14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα
20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου
13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης
Facebook Comments