Μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια που πρωθυπουργός δίνει το παρών στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ποικίλες ερωτήσεις σε άλλες μάλιστα κάνοντας χιούμορ και σε άλλες δείχνοντας τον εκνευρισμό του. Η οικονομία, το χρέος, η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και οι τηλεοπτικές άδειες περιλαμβάνονταν στην θεματολογία των ερωταπαντήσεων. Ο πρωθυπουργός αισιόδοξος για την οικονομία είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του ζητήματος για το χρέος, ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε συντάξεις ενώ για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι διερευνάται. Όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε για την αρτιότητα και ωφέλεια του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού και προσθέτοντας εμφατικά ότι ήταν αδιάβλητο και σημειώνοντας ότι δεν έδωσαν άδεια στους φίλους τους. Το τίμημα των 246 εκατομμυρίων ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες είπε ότι θα μπει στα δημόσια ταμεία σε τρεις δόσεις. Για τις θέσεις εργασίας – απαντώντας σχεδόν κυνικά στις δημοσιογράφους των σταθμών Alpha και Star – ότι θα δοθούν κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια. Αξιολόγησε ως δύσκολη τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό αναφέροντας πως «η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες με αποτέλεσμα να προκαλείται συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής καλώντας τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων δείχνοντας προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα για την οικονομία είπε ότι «θα έχει rebound».
«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε στην εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε».

Όσον αφορά το χρέος σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται κοντά.
«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για λύση στο θέμα του χρέους. Οι αποφάσεις της 22ας Μαΐου πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλούν για το 15% πλαφόν ετησίως στις δαπάνες για μείωση του χρέους αλλά αυτές πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόση σκληρή προσαρμογή. Οι πολίτες δικαιούνται μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους και αυτή δεν μπορεί να συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες».

Όταν ρωτήθηκε για τις μειώσεις στις συντάξεις απάντησε ότι είναι θέμα… οπτικής.
 «Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις. Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις» … «Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής».

Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία βάσει των οποίων εμείς προχωρήσαμε στη συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, την υποχρεώση λέω εγώ, να διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης» … «Εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά για την παρέμβαση των ευρωπαίων (επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) αν αμφισβητούν τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα. Επίσης μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε – προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του δεν ξέρω – να θέσει ένα ζήτημα ότι αν κινδυνεύσω εγώ μπορεί η χώρα να μην πάρει αυτά που θέλει για το χρέος».

Τόνισε τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θεωρεί ότι στιγματίζεται λόγω Α. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, κ.α., και του Κώστα Καραμανλή που στόχευε στο μεσαίο χώρο ενώ προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το φημολογούμενο «φλερτ» που του καταλογίζουν. Για τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμαβλή ανέφερε ότι ήταν μία «διαφορετική Ελλάδα που ευημερούσε» και ότι θα τον κρίνει, όπως και τον ίδιο, η ιστορία. 

Facebook Comments