Με ποσοστό 74,08% εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας από το Ιδρυτικό Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου πλέον κόμματος.

«Ιστορικός σταθμός για την Αριστερά και τη δημοκρατία»

Σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία. Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις.

»Κάναμε το ιστορικό βήμα. Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Τα αποτελέσματα

Για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 3.430

Ψήφισαν 3.412, από τα οποία έγκυρα 3.344. 68 ήταν άκυρα.

Έλαβαν:

Αλέξης Τσίπρας 2477, ποσοστό 74,08%

Σίσσυ Βωβού 157, ποσοστό 4,69%

Ηλιόπουλος Παναγιώτης 22, ποσοστό 0,66%

Λευκά 688, ποσοστό 20,57%.

Στη διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν τα εξής έξι ψηφοδέλτια (στην παρένθεση ο αριθμός των υποψηφίων):

    Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)
    Αριστερή Πλατφόρμα (293)
    Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)
    Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)
    Παρέμβαση για την Ενότητα (3)
    Παρέμβαση των Μελών (2)

Για τη θέση του προέδρου, πέραν του κ. Τσίπρα, υποψήφιοι ήταν επίσης η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού, και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

Το Σάββατο, 4η ημέρα του συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και η ψήφιση των άρθρων του.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού, η πλειοψηφία ψήφισε πρόταση να δοθεί εύλογος χρόνος για αυτοδιάλυση, μετά από διαβούλευση, όσων συνιστωστών δεν το έχουν κάνει.

Επίσης υπερψηφίστηκε η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς και η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι με την επιλογή αυτή θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.

Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο ενέκρινε παράλληλα κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Facebook Comments