…Δύο σημαντικά στοιχεία αναδεικνύει η στήλη από την ενημέρωση που παρείχε το ΧΑ στις αρχές της εβδομάδας για την κίνηση των κεφαλαίων και τη συμμετοχή των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Το πρώτο είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια στο ταμπλό τον Ιούνιο, την περίοδο δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, προήλθαν από τις ΗΠΑ. Οι ξένοι επενδυτές, στους οποίους είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνονται και κάποιοι Ελληνες, προερχόμενοι από τις ΗΠΑ, έριξαν στο ΧΑ περί τα 90 εκατ. ευρώ. Πούλησαν 27 εκατ. ευρώ, οπότε οι καθαρές εισροές τους τοποθετούνται κοντά στα 63 εκατ. ευρώ. Οι Αμερικάνοι πούλησαν τα λιγότερα. Και εξηγούμαι: Τα κεφάλαια που μπήκαν στο σύστημα από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώνονται στα 322 εκατ. ευρώ και έβγαλαν, πούλησαν δηλαδή τα 321 εκατ. ευρώ! Τα κεφάλαια, τα προερχόμενα από τη Γαλλία, ανήλθαν στα 50 εκατ. ευρώ και πούλησαν τα 45 εκατ. ευρώ!

…Προφανώς και αποκτά κάποιο νόημα η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου, διότι όπως προκύπτει από τους αριθμούς, τα εξ ΗΠΑ κεφάλαια είναι και πιο πολλά και μπορεί να ήρθαν για να μείνουν. Για την ιστορία και μόνο, να σημειώσουμε ότι στο roadshow του ΧΑ στις 4 και 5 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη υπήρχε η κρυφή ελπίδα μήπως συνδύαζε την επίσκεψή του εκεί ο κ. Σαμαράς με μία συνάντηση με τον κ. Ομπάμα, η οποία δεν έγινε. Πάντως, η έλευση των κεφαλαίων μπορεί να συνδέεται και με το επιτυχημένο roadshow του ΧΑ στη Νέα Υόρκη.

…Το δεύτερο στοιχείο που προκάλεσε την εντύπωση της στήλης είναι η αύξηση των κωδικών των περασμένο μήνα. Που είναι και η μεγαλύτερη εδώ και έξι χρόνια, δηλαδή από το 2007. Τον Ιούνιο άνοιξαν περισσότερες από 5 χιλιάδες νέοι κωδικοί όταν τον αντίστοιχο μήνα προ εξαετίας είχαν ανοίξει περίπου 7 χιλιάδες.

… Κορυφαία στελέχη τραπεζών και επενδυτές με έδρα το Λονδίνο παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του ΟΤΕ και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε, εστιάζοντας στον εξορθολογισμό της κοστολογικής βάσης και τις πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει σε μείωση του κόστους του ομίλου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, τα τελευταία δύο χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε για την επιτυχημένη έκδοση, τον Ιανουάριο του 2013, πενταετούς ομολόγου ύψους 700 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύφθηκε 2,7 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των 1,9 δισ. ευρώ.

…Εχει ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις καλής κίνησης στο ταμπλό. Το νέο μνημόνιο αναφέρει πως η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

…Νωρίτερα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικές πράξεις που θα επιτρέπουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από τους δημόσιους φορείς, απευθείας από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το οποίο τρέχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

…Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθορισθεί και η πενταετής τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ για την περίοδο 2014-2018, κάτι που εκτιμάται πως θα διευκολύνει την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης Θεσσαλονίκης. Να σημειώσουμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής μερισμάτων υψηλότερων από αυτά που είχαν προταθεί στις ΓΣ των ΔΕΚΟ, θέμα το οποίο ανέδειξε η στήλη, μόνο και μόνο για να εισπράξει το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος το περισσότερο δυνατό! Κοινώς, άρμεγμα!

 

ΧΣ

Facebook Comments