«Μόνο όταν τα πηγαίνει καλά η Ευρώπη, μπορεί να τα πηγαίνει καλά και η Γερμανία», δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει στους Γερμανούς πολίτες μετά τις εκλογές τον «λογαριασμό» για την διάσωση των τραπεζών και του ευρώ.

«Φυσικά και όχι. Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο κάναμε πολλά για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, πιστεύω και προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Γιατί μόνον όταν τα πηγαίνει καλά η Ευρώπη, μπορεί να τα πηγαίνει καλά και η Γερμανία. Επίσης, πρόσφατα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τις εγγυήσεις για δανειακά προγράμματα για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενδεχομένως και για την Ελλάδα, καταστήσαμε σαφές ότι δεν αφήνουμε περιθώρια αμφιβολιών για το τι πρέπει να γίνει», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην διάρκεια της χθεσινοβραδινής – «θερινής» – συνέντευξής της στο δίκτυο ARD.

Αναφερόμενη στην υπόθεση παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), η Καγκελάριος ζήτησε από την Ουάσιγκτον ρητή διαβεβαίωση ότι θα σέβεται το γερμανικό δίκαιο όταν οι μυστικές υπηρεσίες της επιχειρούν στην χώρα, αλλά διευκρίνισε ότι από τις μέχρι τώρα επαφές δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι οι Αμερικανοί δεν σεβάστηκαν παλαιότερα το γερμανικό δίκαιο. Τάχθηκε πάντως υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε ακόμη βέβαιη για την συνέχιση της συνεργασίας της με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι, όπως εκτίμησε, θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο κοινοβούλιο. «Όποιος θέλει να παραμείνω καγκελάριος, πρέπει απλά να ψηφίσει CDU», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους Πράσινους.

Facebook Comments