Όνειρο θερινής νύκτας η αντίδραση; Σύμφωνα με τους χρηματιστές, όχι μόνο έχει ψαλιδιστεί η άνοδος της χρονιάς που επετεύχθη μέχρι και τον περασμένο Μάιο, αλλά οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης είναι μεγαλύτερες από αυτές της ανόδου. Κι αν η άνοδος των κρατικών ομολόγων στα επίπεδα των 43 – 44 cents μπορεί να αποτελεί παρήγορο γεγονός, ωστόσο αυτή συντελείται με ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους. Κι όχι μόνο αυτό.
 
Η αγορά έπεσε τη Δευτέρα με τον χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς. Ο αμέσως προηγούμενος ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς του ’13 με περίπου 18 εκατ. ευρώ. Και προφανώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η θερινή ραστώνη είναι αυτή που ρίχνει το Χ.Α., διότι δεν υπάρχει ούτε ένας θετικός καταλύτης που να συνηγορεί στην αντιστροφή της τάσης. 
 
Η κουρεμένη δόση, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η ανησυχία για κοινωνικές συγκρούσεις το φθινόπωρο, το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και αργότερα, η απαγορευμένη από τους Γερμανούς, συζήτηση για το κούρεμα του χρέους, η υψηλή φορολογία στο Χρηματιστήριο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση του short selling, που κατά την πρώτη μέρα της επαναφοράς του μέτρου ο τζίρος αντί να αυξηθεί, μειώθηκε, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που «κλειδώνουν» τους επενδυτές και εγκλωβίζουν αυτούς που ήδη βρίσκονται μέσα στην αγορά. 
 
Υποχώρησε τόσο, όσο για να χάσει ψυχολογικά τις 800 μονάδες και να κλείσει σε νέα χαμηλά για φέτος, αλλά και στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ κι οκτώ μήνες. Τα σημερινά επίπεδα γενικού δείκτη, δηλαδή τις 799,99 μονάδες, η αγορά τις έγραψε στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2012. 
 
Η ΕΤΕ μπορεί να περιόρισε τις αρχικές της απώλειες, αλλά βρίσκεται σε πολυετή χαμηλά, με το κλείσιμο στα 2,44 ευρώ και τις απώλειες του 3,56%. Πτώση για τον ΟΠΑΠ 3,13%, που παρά τη διαφορετική θέση της Emma Delta, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τον Οργανισμό να υπογράψει τη σύμβαση εξαγοράς των λαχείων. Πτώση άνω του 2% για τη ΔΕΗ στα 5,97 ευρώ, μετά τα πρόστιμα από τη ΡΑΕ και πιέσεις πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για τον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο, την ΕΧΑΕ, που πληρώνει το μάρμαρο της φορολογίας, Σωληνουργεία Κορίνθου, που έχει χάσει πάνω από 10% τις τελευταίες μέρες, ΟΛΠ, που η ιδιωτικοποίησή του παραμένει ασαφής, Τιτάν και ΜΕΤΚΑ. 
 
Αντίβαρο στην πτώση απετέλεσε η άνοδος πάνω από 3,55 για την Coca Cola, στα 19,26 ευρώ, το 1,5% της Βιοχάλκο, το 1% των ΕΛΠΕ και το θετικό πρόσημο της Alpha. Η αγορά συνεχίζει να επιβραβεύει τα Jumbo για τις οικονομικές επιδόσεις της χρήσης 2012 – 2013 και την Ιντραλότ που έχει να επωφεληθεί από την εξαγορά των λαχείων, αν και η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά έτους της. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,4 εκατ. ευρώ, ενδεικτικός της επιφυλακτικότητας, αλλά και της απροθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν νέο ρίσκο στο Χ.Α. Σημειωτέον, ότι η δυσφήμιση της χώρας συνεχίζεται από δημοσιεύματα, όπως αυτό του Bloomberg, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα σερβιτόρων, επιτείνοντας την ανησυχία των ξένων ως προς την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Σημειωτέον, ότι η αγορά αναμένει το τι θα προκύψει από τις επαφές Σόιμπλε στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη, αν και η επίσκεψή του εντάσσεται, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, στο προεκλογικό παιχνίδι της Γερμανικής κυβέρνησης.

Facebook Comments