Το κρατικό μισθολόγιο πρέπει να μειωθεί είπε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι είναι κατ’ αναλογία ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος από τους πιστωτές, ο υπουργός προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τη θέση που εξέφρασε την Παρασκευή ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ότι δεν θα γίνουν περικοπές στους μισθούς, πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί (δηλαδή 3%).

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι «ο κ. Αναστασιάδης δεν είπε ότι δεν θα γίνουν περικοπές», διότι, όπως τόνισε, «θα γίνουν περικοπές δαπανών και μάλιστα σημαντικότατες και είναι εδώ που η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της όχι σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά σε περιορισμό των δαπανών».

«Θα αγγίξουμε», τόνισε, «με τρόπο αποφασιστικό αυτό που όλοι χαρακτηρίζουμε το σπάταλο κράτος. Συνεπώς περικοπές δαπανών θα γίνουν κι αυτό που ο πρόεδρος ξεκαθάρισε είναι η επιθυμία του να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, πέραν από τις μειώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί και συμφωνηθεί. Αυτή είναι η προσπάθεια, αυτή είναι η κατεύθυνση του προέδρου της Δημοκρατίας κι αυτό θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε στη συνέχεια με έμφαση ότι «το μισθολόγιο στο σύνολο του θα πρέπει να μειωθεί και θα μειωθεί. Καταρχήν θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κι αυτός είναι ίσως ένας πιο αποφασιστικός και διαθρωτικός τρόπος να περιορίσει το κρατικό μισθολόγιο που αναλογικά είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

«Είναι για αυτό», πρόσθεσε, «που θα συνεχίσουμε την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων».

Επεσήμανε ακόμη ότι παράλληλα με τις ενέργειες αυτές αποφασιστικές θα είναι και οι κινήσεις της κυβέρνησης σε παρεμφερή ζητήματα όπως αυτά των δαπανών και των υπερωριών, επιδόματα βάρδιας που και αυτά επιβαρύνουν το κρατικό μισθολόγιο.

Ερωτηθείς αν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αύξηση των φορολογιών που είχαν επιβληθεί εδώ και περίπου 18 μήνες, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που κάποιος θα ανέμενε. Κι αυτό, πρόσθεσε, είναι το λογικό αποτέλεσμα.

Εξέφρασε έντονα την άποψη ότι σε περιόδους ύφεσης δεν επιβάλλεται αύξηση φορολογιών. Δεν ρίχνεις περισσότερα βάρη σε μία δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός.

«Αυτοί είναι οι χρηματοδότες τους κράτους και το κράτος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται και να ξοδεύει αλόγιστα».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της για αύξηση των κρατικών εσόδων και μείωσης των δαπανών μέσω του προϋπολογισμού του 2014.

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ένα πολύ ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών και αυτή θα είναι η κατεύθυνση και η προσπάθεια μας».

Η διαδικασία των επαφών

H πρώτη συνάντηση του υπουργού οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τους επικεφαλής της τρόικας θα γίνει αύριο το πρωί. Ήδη στην Κύπρο έχει καταφθάσει κλιμάκιο 30 και πλέον τεχνοκρατών από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επαφή πιστωτών και κυπριακής πλευράς, είπε, θα είναι καθημερινή μέχρι τέλος Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης. Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή είναι η συνήθης τριμηνιαία πρακτική αξιολόγησης εκ μέρους των πιστωτών η οποία, όπως είπε, εφαρμόζεται και στα άλλα κράτη μέλη που βρίσκονται κάτω από μηχανισμό στήριξης.

Οι συναντήσεις, επισήμανε, θα καλύψουν την κάθε πτυχή του προγράμματος με έμφαση τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και το διαρθρωτικό μέρος. Στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι, είπε ο υπουργός, θα γίνει εκτενής εξέταση της πορείας της Τράπεζας Κύπρου και της εξόδου της από το καθεστώς εξυγίανσης ενώ θα εξεταστεί διεξοδικώς και το ζήτημα του συνεργατισμού.

Facebook Comments