Α. Τσίπρας σε WSJ: Έως τα τέλη Οκτωβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ένωσης.
Σε συνέντευξή του στην The Wall Street Journal ο Αλέξης Τσίπρας ξεχώρισε την Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο της Ελλάδας στην διαχείριση της ροής των ανθρώπων που καταφθάνουν από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, παρά το ότι ο Α. Τσίπρας και η Angela Merkel βρίσκονται “στα μαχαίρια” για τους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
“Η Angela Merkel πληρώνει το εσωτερικό κόστος της γενναίας απόφασης που έλαβε πέρυσι. Αλλά η Merkel έλαβε μια απόφαση ως Ευρωπαίος ηγέτης. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη”, τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα ήταν αργή στο να επιστρέφει τους μετανάστες στην Τουρκία.
“Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από τον ρυθμό των ροών. Αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας. Πρέπει να εξετάσουμε ένα προς ένα, ad hoc, τα αιτήματα ασύλου”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επίσης, κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Επίσης κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβικές και εξτρεμιστικές ατζέντες, παρά την άνοδο της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.
“Εάν υπό την πίεση της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, δίνουμε χώρο σε αυτούς, θα χάσουμε τα πάντα. Εάν ακολουθήσεις την ατζέντα τους, στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι δεν θα επιλέξουν εσένα. Θα επιλέξουν εκείνους διότι οι άνθρωποι προτιμούν το πρωτότυπο”, τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν συνεργαστεί για την διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής, οι ατζέντες των δύο ηγετών διαφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Αθήνα μάχεται για να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους από τους διεθνείς πιστωτές της. Αυτό θεωρείται ανάθεμα από τους Γερμανούς, καθώς η ηγεσία του Βερολίνου στρέφει το βλέμμα της στις εκλογές του επομένου έτους. “Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε χώρα στην ΕΕ έχει εκλογές. Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και ανησυχώ για αυτά, αλλά δεν θεωρώ πως είναι ένα ισχυρό επιχείρημα”, τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Το ΔΝΤ, το οποίο έχει δώσει το “πράσινο φως” στο πρόγραμμα διάσωσης αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιεύσει κεφάλαια για αυτό, δήλωσε πως χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προτού δώσει περισσότερα κεφάλαια για την Ελλάδα. Δήλωσε πως θα αποφασίσει να ξεκινήσει εκ νέου την χρηματοδότηση όταν οι άλλοι πιστωτές αποφασίσουν τους όρους για το πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους.
“Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι δικό μας. Το ζήτημα δεν είναι ότι οι τεμπέληδες Έλληνες δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Το δίλημμα είναι ότι η Γερμανία και άλλες χώρες, που θέλουν το ΔΝΤ πάση θυσία στο πρόγραμμα”, τόνισε.
“Επομένως πρέπει να αποφασίσουν. Είτε θα έχουν και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει και θα πρέπει να εξηγήσουν στους ανθρώπους τους πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο ίδιος σημείωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και τότε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα καθοριστούν πριν από το τέλος του 2016. Η Ελλάδα στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η συμμετοχή στο QE θα είναι το κλειδί για να προσελκύσει επενδυτές. Όλοι θα καταλάβουν ότι το Grexit έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει”, δήλωσε ο Α. Τσίπρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση για την υπογραφή της τρίτης συμφωνίας διάσωσης πέρυσι το καλοκαίρι μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές, ήταν ένα δύσκολο δίλημμα για αυτόν.
Ωστόσο, δήλωσε, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παρείχε ένα πολύτιμο μάθημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή κοινότητα. “Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να μας το προσφέρουν. Όχι διότι τα αιτήματά μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια –ήταν αρκετά δίκαια- αλλά επειδή η ισορροπία εξουσίας ήταν άσχημη για εμάς”.
Πρόσθεσε πως ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος διότι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι άλλες χώρες τους Έλληνες. Όπως δήλωσε, πριν από τον αγώνα, η αίσθηση ήταν πως “οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τα standard τους. Τώρα η αίσθηση είναι πως οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κάνει πολλά”.
Facebook Comments