Πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας αρχίζει σήμερα επαφές στη Λευκωσία με στόχο την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου. Η διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται να διαρκέσει δύο βδομάδες.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, θα έχουν συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Μάρτεν Φέρβεϊ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ιζαμπέλ Κέπεν Μέρτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Κεντρική Τράπεζα για να εξετάσει θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι: -Το μισθολόγιο του δημοσίου και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. -Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου που διενεργεί ο οίκος KPMG και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του οίκου Mckinsey -Το μέλλον της Ελληνικής Τράπεζας, του Συνεργατισμού και των περιοριστικών μέτρων που ταλανίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του νησιού.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδός της από το καθεστώς εξυγίανσης.

Αν η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική, τότε τον Σεπτέμβριο θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση για την Κύπρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Facebook Comments