Την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εξετάζει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το BBC.

Αρχικά, γίνεται αναφορά στην πώληση του ΟΠΑΠ και στις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με μελλοντικές συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένους ελληνικούς παρόχους τεχνολογίας. «Όχι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία συναλλαγή που έμοιαζε τελειωμένη δεν είναι τελικά», αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου.

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ και την απόσυρση της Gazprom εν μέσω γενικότερων γεωπολιτικών παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα υπολείπεται κατά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο του φετινού στόχου εσόδων των 2,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Στέλιος Σταυρίδης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, επιμένει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2014, «αν δεν υπάρξουν πολιτικές κρίσεις και αν οι εμπλεκόμενοι δράσουν υπεύθυνα και κάνουν τη δουλειά τους».

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρει επίσης ότι κατά την άποψή του τα οφέλη των ιδιωτικών επενδύσεων δε γίνονται κατανοητά από πολλούς πολιτικούς και συνδικάτα, καθώς έχουν μεγαλώσει με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Δηλώνει ότι οι πωλήσεις είναι η μοναδική επιλογή αν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να δει ανάπτυξη.

Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι αυτή η θέση συνεπάγεται ότι ο κ. Σταυρίδης θεωρεί πως η χώρα θα περάσει μία δύσκολη περίοδο πριν δημιουργηθούν νέες παραγωγικές θέσεις εργασίας στο μέλλον.

«Ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το εισόδημα του κόσμου έχει μειωθεί δραματικά. Άρα κανείς δεν ονειρεύεται να εργαστεί στο δημόσιο. Κάτι τέτοιο ίσχυε πριν από 40 χρόνια αλλά είναι τώρα ο εφιάλτης του σήμερα», λέει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ανταποκριτής του BBC σημειώνει πως οι επίδοξοι αγοραστές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων περιορίζονται σε έναν ή δύο στο τέλος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και αυτός είναι ένας λόγος των χαμηλών τιμών πώλησης που έχουν επιτευχθεί.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, «πρόκειται στην ουσία για ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ως συλλογικό περιουσιακό δικαίωμά τους».

Δηλώσεις στο BBC κάνει και ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι η διαδικασία ήταν μια καταστροφή από την αρχή, όταν η τρόικα είχε πει ότι μπορούσαν να συγκεντρωθούν 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις. Προσθέτει ότι χρειάζεται ισχυρότερος έλεγχος του κράτους επί των τομέων των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται και να διασφαλιστεί πως οι υποψήφιοι αγοραστές είναι περισσότεροι του ενός πλειοδότη για κάθε πώληση.

Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το οποίο έρχεται προς πώληση τον Οκτώβριο. Για την ώρα, όπως είναι εγκαταλελειμμένο «στέκεται ως ένα σύγχρονο μνημείο της φαινομενικής ανικανότητας της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα καλύτερα περιουσιακά της στοιχεία». Πάντως ο ανταποκριτής του BBC προσθέτει ότι ένα νέο παραλιακό μέτωπο για την Αθήνα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής.

Facebook Comments