Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε από τη Ρουμανία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι η χώρα πιθανώς θα υπογράψει νέα προληπτικού χαρακτήρα δανειοδοτική συμφωνία με τον οργανισμό και υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν είναι μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών (ATM) ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο που χρησιμοποιείται, όταν υπάρχει ανάγκη.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας τόνισε ότι η κάθε χώρα είναι εκείνη που αποφασίζει αν χρειάζεται ή όχι δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα προληπτικό στήριγμα για την εδραίωση της πειθαρχίας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το ΔΝΤ θέλει μια εταιρική σχέση με τη Ρουμανία και έρχεται μόνο όταν μια χώρα δέχεται την παρουσία του. Δεν είναι διανομέας μετρητών ή κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο» υπογράμμισε.

“Οι πολιτικοί συμφωνούν ή όχι αν μία νέα δανειοδοτική συμφωνία θα ωφελήσει τη Ρουμανία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το δεύτερο βήμα θα είναι η αιτιολόγηση της διεθνούς χρηματοδότησης. Η απάντησή μου είναι ότι η Ρουμανία πιθανώς θα έχει μία νέα συμφωνία με δεδομένη την επιθυμία των πολιτικών να εδραιώσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, να έχουν ένα στήριγμα γι αυτό και να προωθήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία πραγματοποιεί από χθες την πρώτη της επίσκεψη στη Ρουμανία από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2012 συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, τον υπουργό Οικονομικών, Ντανιέλ Τσιτόιου, τον υπουργό αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό Λιβίου Βοϊνέα και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της, Μουγκούρ Ισαρέσκου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε επίσης συνομιλίες με ομάδα επιχειρηματιών και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτήρισε παραγωγικές.

“Συζητήσαμε ζητήματα που συνδέονται με το νέο προληπτικό πρόγραμμα, εξετάσαμε τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Δεν ήταν διαπραγματεύσεις, αλλά διαβουλεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με τη νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρουμανία, Αντρέα Σάχτερ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το ΔΝΤ θα κατατεθεί στη Βουλή τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέα δανειοδοτική συμφωνία αρχίζουν σήμερα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω κι αυτό είναι ένα δημόσιο μήνυμα, ότι οποιαδήποτε τελική απόφαση για συμφωνία με το ΔΝΤ, ως πρωθυπουργός είμαι υποχρεωμένος να την καταθέσω στη Βουλή. Πρώτα απ όλα στην Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων(USL) που κυβερνά και στη συνέχεια στη Βουλή, επειδή πρόκειται για συμφωνία για τα επόμενα δύο χρόνια την οποία όλοι οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί του κράτους πρέπει να γνωρίζουν», δήλωσε ο κ. Πόντα στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και η κυβέρνηση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες, θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Facebook Comments