Τις τελευταίες ημέρες η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει εξατμιστεί, ύστερα από το πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη, ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές, αν και είναι περισσότερο επιφυλακτικοί πλέον, επισημαίνουν ότι ευκαιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν και δίνουν την επενδυτική τους στρατηγική για τον Μάρτιο.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 52 ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Στα υψηλά 10 μηνών έχουν αυξήσει οι διεθνείς θεσμικοί τις θέσεις τους στις μετοχές για να καλωσορίσουν τον Μάρτιο, αν και οι θέσεις σε μετρητά αυξήθηκαν επίσης, για πρώτη φορά από τον Μάιο. Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι θεσμικοί.

Στη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 52 κορυφαίων επενδυτικών οίκων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι θέσεις σε μετοχές σε μέσο όρο έχουν αυξηθεί στο 52,2% του μέσου χαρτοφυλακίου, το υψηλότερο από τον Απρίλιο και έναντι 52,1% τον προηγούμενο μήνα. Πάντως, αυτή η οριακή αύξηση ακολουθεί της ιστορικής αύξησης των θέσεων σε μετοχές που σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 14 και 26 Φεβρουαρίου, κι έτσι κάποιες απαντήσεις θεσμικών δόθηκαν πριν από ασαφή ιταλικά εκλογικά αποτελέσματα.

Επίσης, συνολικά, οι θέσεις σε ομόλογα έχουν μειωθεί στο 36,4%, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο, από 37,2% ένα μήνα πριν.

Ωστόσο, οι θέσεις σε μετρητά, οι οποίες κάθε μήνα από τον περασμένο Ιούλιο είχαν καθοδική πορεία, αυξήθηκαν για πρώτη φορά και διαμορφώνονται στο 4,5%.

Αυτό αντανακλά κάποια επιφυλακτικότητα από πλευράς θεσμικών, ότι το ράλι στις μετοχές θα μπορούσε να επιβραδύνει, δεδομένης της απουσίας ισχυρών οικονομικών δεδομένων και όχι λόγω αλλαγής της επενδυτικής νοοτροπίας. Εχοντας ξεκινήσει το έτος με έντονη προτίμηση προς τις μετοχές, είναι λογικό να γίνει κάποιος πιο επιφυλακτικός σχετικά με τη βιωσιμότητα του πρόσφατου ράλι και να αρχίσει να προσθέτει προστασία στις στρατηγικές του, όπως σημειώνει ο κ. Πάουλ Αμέρ, διαχειριστής επενδύσεων στην Insight.

Πάντως, όπως προσθέτει, τα επιτόκια που διεθνώς έχουν αγκυροβολήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σε απουσία κάποιου εξωγενούς σοκ.

Υπογραμμίζοντας την ακόμη ισχυρή διάθεση ανάληψης ρίσκου, οι θεσμικοί έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στα junk ομόλογα, στο 13,2% του χαρτοφυλακίου τους σε μέσο όρο από 12,8% ένα μήνα πριν.

Οι Ευρωπαίοι θεσμικοί πάντως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί από όλους, αφού ξεκινούν τον Μάρτιο με μειωμένες τις θέσεις τους σε μετοχές κατά 0,7% και στο 47,6%, μετά από το υψηλό 22 μηνών που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Οι θέσεις σε μετρητά αυξήθηκαν στο 6,1% αλλά παραμένουν κοντά στο χαμηλό δύο ετών και οι θέσεις σε ομόλογα έχουν αυξηθεί ελαφρώς στο 39,7% από 39,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόρις Βίλεμς, στρατηγικό αναλυτή της UBS, υπάρχει ακόμη σημαντική αξία στις ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο, μετά το πρόσφατο ράλι, το πεδίο περαιτέρω θετικών εκπλήξεων περιορίζεται όλο και περισσότερο και η πιθανότητα για μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση αυξάνεται.

Το αδιέξοδο στις ιταλικές εκλογές και ο κίνδυνος της παρατεταμένης αβεβαιότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχουν ξυπνήσει τους φόβους για αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς περαιτέρω επιφυλακτικότητα των επενδυτών, σημειώνει ο κ. Στίβεν Στίγερτ, αναλυτής της ING Investment Management.

CHEVREUX: ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Το μήνυμα του Φεβρουαρίου από τις αγορές ήταν η ρευστοποίηση στη δύναμη της αγοράς. Το μήνυμα του Μαρτίου είναι η αγορά στην αδυναμία των μετοχών, δηλαδή η επανείσοδος στις μετοχές, όπως επισημαίνει η Chevreux σε έκθεση για την επενδυτική στρατηγική Μαρτίου.

Εχουμε εισέλθει στην περίοδο κατά την οποία είναι σκόπιμο να αρχίσουν οι επενδυτές να συσσωρεύουν μετοχές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, όπως τονίζει ο οίκος. Και το πρώτο βήμα που κάνει η Chevreux είναι να μειώσει τις θέσεις σε μετρητά από το 6% στο 5%, με σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά τη διάρκεια του νέου μήνα.

Ο οίκος σημειώνει πως μετά το ράλι που χαρακτήρισε τις μετοχές στις αρχές της χρονιάς, ήταν λογικό να ακολουθήσει κάποια διόρθωση. Η υποχώρηση στις αγορές της Ευρώπης ξεκίνησε στις αρχές του Φεβρουαρίου και το σήμα δόθηκε από τις πιστωτικές αγορές.

Το θέμα είναι, όπως τονίζει η Chevreux, ότι ο Φεβρουάριος απεκατέστησε την ισορροπία στην αγορά. Η επενδυτική ψυχολογία έχει γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Ειδικότερα, το επίπεδο των short θέσεων έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ειδικά λόγω των εκλογών στην Ιταλία το οποίο αναπόφευκτα, ενθάρρυνε τους short sellers.

Η γενικότερη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς πάντως, είναι πως οι μετοχές απολαμβάνουν μία ισχυρή, χαμηλής μεταβλητότητας, bull market. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη της κερδοφορίας επιστρέφει, οι εκπλήξεις γύρω από τα κέρδη γίνονται θετικές, κι έτσι η Chevreux θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών της τάξης του 5%-8% εφέτος, είναι μάλλον συντηρητικές.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ

Η Chevreux τονίζει πως δεν αναμένεται η «μεταβατική» αυτή περίοδος της αγοράς να επεκταθεί πέρα από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Αναμένει ότι όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη θα δημιουργήσουν νέα ψηλά σε αυτή την bull market κατά το δεύτερο τρίμηνο, αν όχι νωρίτερα. Το μήνυμα του Μαρτίου είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την Chevreux: Αγοράστε στην αδυναμία της αγοράς.

Σύμφωνα με τη Chevreux, οι ιταλικές εκλογές «βοήθησαν» στο να δημιουργηθούν στην αγορά μεγαλύτερες ευκαιρίες τοποθετήσεων και έτσι ο Μάρτιος αποτελεί ιδανική ευκαιρία για επαναφορά των επενδυτικών θέσεων στα assets της ευρωπεριφέρειας. Οπως σημειώνεται, οι αγορές μετοχών της περιφέρειας εξακολουθούν να είναι τα «παράγωγα» της bull market της αγοράς ομολόγων.

Μπορεί η αστάθεια των τιμών των μετοχών της περιφέρειας της ευρωζώνης να ορίζεται από την απουσία οικονομικής ανάκαμψης, ωστόσο, σε αυτό το στάδιο η πιστωτική αγορά παραμένει η κινητήρια δύναμη της αναβίωσης των μετοχών σε αυτές αγορές.

«Πολύ ελκυστική η Ευρώπη παρά τους κινδύνους»

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μία πολύ ελκυστική αγορά, παρά τους τρέχοντες πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, όπως επισημαίνει ο κ. Ντέιβιντ Ρουμπενστάιν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Carlyle Group.

«Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Οπως έχω ξαναπεί, είναι η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά και οι τιμές των assets της έχουν σφυροκοπηθεί» προσθέτει, τονίζοντας ότι οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν μετοχές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές τώρα σε μία πολύ ελκυστική αγορά για επενδύσεις.

Ο κ. Ρουμπενστάιν υπογραμμίζει πως παρά τους όποιους κινδύνους στο διεθνές περιβάλλον, παραμένει bullish στις μετοχές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οπως επισημαίνει, είναι πολύ αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος και ο ίδιος ενδιαφέρεται να αγοράσει assets σε αυτές τις σημερινές «εξαθλιωμένες» τιμές και ειδικά τις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες, παρά την κρίση, είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πουλήσουν κάποια assets τους.

Ο κ. Ρουμπενστάιν προσθέτει πως δεν υπάρχει κίνδυνος να υπερ-πληρώσει κάποιος για το premium στα ευρωπαϊκά assets σήμερα, αρκεί να επενδύσει σωστά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι λίγο υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός στην Ευρώπη για συγκεκριμένα assets. Ετσι, συστήνει στους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί και να βεβαιωθούν ότι δεν πληρώνουν πάρα πολλά για ένα asset που δεν έχει προοπτική ανάπτυξης.

Καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία απειλεί την οικονομία του ευρωπαϊκού Νότου και οι επενδυτές φοβούνται τη μετάδοση σε άλλες χώρες, ο κ. Ρουμπενστάιν δηλώνει πιο «νευρικός» για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες από ό,τι για κάποιες άλλες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες χώρες αποτελούν, για αυτόν, μεγαλύτερη αιτία για ανησυχία.

Περιορίζονται οι φόβοι που έσπειρε η Ιταλία

Ενώ η άμεση αντίδραση της αγοράς στα εκλογικά αποτελέσματα της Ιταλίας ήταν μία μορφή πανικού, με τους αναλυτές να συστήνουν σορτάρισμα του ευρώ, η δεύτερη και πιο ψύχραιμη ανάγνωση της κατάστασης έχει αρχίσει και οδηγεί στο συμπέρασμα πως τελικά η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν σηματοδοτεί την αλλαγή του παιχνιδιού για το ευρώ.

HSBC

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών σίγουρα είναι μία υπενθύμιση ότι ο πολιτικός κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί από την ευρωζώνη, αλλά δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού αναφορικά με το ευρώ, επισημαίνει η HSBC.

Ο πολιτικός κίνδυνος που φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι σαφώς διαφορετικός από όσα αντιμετωπίσαμε το 2012 με τον άμεσο κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο υποτονικές, καθώς η αγορά έχει την υπόσχεση του προγράμματος OMT της ΕΚΤ ΟΜΤ σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποσταθεροποιητικό περιβάλλον. Υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος αποτρέπει τις αυτο-τροφοδοτούμενες εντάσεις στις αγορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά σε διάσπαση του ευρώ

Οι προβλέψεις της για μία σταθερή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου το 2013 περιλαμβάνουν αυτήν την πραγματικότητα των πολιτικών εμποδίων όπως αυτό στην ευρωζώνη, καταλήγει η HSBC, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί τον στόχο για το ευρώ στα 1,35 στο τέλος του έτους.

ΑΝΖ

Οσο χαοτική και αν φάνηκε αρχικά η κατάσταση στη χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και το ευρώ θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ANZ, κκ. Αμπερ Ραμπίνοβ και Μπράιαν Μάρτιν.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης αβεβαιότητας, είναι επιτακτική ανάγκη για την Ιταλία να προχωρήσει στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών της καθώς αυτό παρέχει μία βασική άμυνα σε μία συνεχή κερδοσκοπική επίθεση, όπως σημειώνει η τράπεζα. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 η Ιταλία έτρεξε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το έλλειμμα 5,3 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η Ιταλία επίσης προβλέπεται να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Εάν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των επιπτώσεων της λιτότητας στην ανάπτυξη (δηλαδή να διευκολυνθεί η ένταση της λιτότητας για τους ψηφοφόρους), τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει μία συνεχής βελτίωση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

Οπως τονίζει, η ΑΝΖ ανέμενε πως αυτό ακριβώς θα είναι το κύριο μήνυμα του αποτελέσματος των εκλογών της χώρας, εκτός από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν περαιτέρω η ευνοιοκρατία και η διαφθορά. Εάν οι εκτιμήσεις της είναι σωστές, όπως επισημαίνει, τότε το ευρώ θα ανακτήσει το χαμένο του έδαφος.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments