Το ιαπωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τον διορισμό του Χαρουχίκο Κουρόντα ως νέο πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), θέτοντας τις βάσεις για μια πιο δραστική νομισματική πολιτική. Ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου την επόμενη εβδομάδα.

Η άνω βουλή –η οποία στην πλειοψηφία της αποτελείται από μέλη της αντιπολίτευσης- ενέκρινε επίσης τους Κικούο Ιτάβα και Χιρόσι Νακάσο ως τους δύο υποδιοικητές της BOJ.

Ο Κουρόντα, 68 ετών, πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και ο Ιτάβα, 70 ετών, τάχθηκαν αμφότεροι υπέρ της αγοράς του δημόσιου χρέους με μεγαλύτερη διάρκεια για την επέκταση του ισολογισμού της BOJ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2 τοις εκατό του πληθωρισμού της Κεντρικής Τράπεζας.

Με την έγκριση και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, οι τρεις τραπεζίτες θα διαδεχτούν τον Μασάκι Σιράκουαγα και τους υποδιοικητές του, αφού στις 19 Μαρτίου αναμένεται να παραιτηθεί των καθηκόντων του από πρόεδρος της BOJ.

Η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας όταν θα συγκληθεί για πρώτη φορά υπό τη νέα διεύθυνση.

Facebook Comments