Η επίσκεψη Σόϊμπλε στην Αθήνα και η κρυφή ατζέντα...

MarketNews

Η επίσκεψη Σόϊμπλε στην Αθήνα και η κρυφή ατζέντα..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble θα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη σύσταση ταμείου στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη, όπως δήλωσαν χρηματοοικονομικές πηγές στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την Τρίτη.

Η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW [KFW.UL] θα δώσει στο λεγόμενο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη δάνειο 100 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που το νέο αυτό αναπτυξιακό ταμείο θα προωθήσει στις εταιρίες, σύμφωνα με άρθρο που αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη.

O Β. Σόιμπλε, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας μας και την εφαρμογή του Μνημονίου. Κάποιοι υποβαθμίζουν τη σημασία της επίσκεψης, όμως άλλοι θεωρούν ότι είναι προάγγελος για τις μελλοντικές εξελίξεις...

Ο Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Α. Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία.

Επίσης, ο γερμανός αξιωματούχος θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση του Ελλονογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

"Ψυχολογική υποστήριξη": Έρχεται για να σας εμψυχώσει....

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι ο Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αποστολή της τρόικας και όχι μεμονωμένων κρατών.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι ο υπουργός επιθυμεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στο δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και να συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.

«Σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ενώ εξετάζει την συμμετοχή της έως ότου συσταθεί η αναπτυξιακή τράπεζα», επισημάνθηκε.

Οι γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο δίνει «μια καραμέλα 100 εκατομμυρίων στην Ελλάδα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» και σημείωσαν ότι θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο

Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.

Οι γερμανικές πηγές διέψευσαν δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τις πληροφορίες σχετικώς με «προληπτικό πακέτο 13 δισεκατομμυρίων».

Οποιαδήποτε κίνηση διάθεσης ενός νέου πακέτου βοήθειας θα δημιουργούσε κλίμα αναξιοπιστίας και θα αποτελούσε τροχοπέδη στις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, επισημάνθηκε.

«Τέτοιου είδους φήμες λειτουργούν αντιπαραγωγικά. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα μέτρα», τονίστηκε, με αναφορά στην κινητικότητα 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, οι πηγές του Βερολίνου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να τεθεί από τον κ. Σόιμπλε και ότι θεωρούν ότι μάλλον δεν θα τεθεί και από την ελληνική πλευρά. «Το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν», διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική...

Παρόλα όσα λέγονται, το χρηματοδοτικό κενό θεωρείται βέβαιο πως θα απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά πιθανότατα χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Θεωρείται βέβαιο πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ανοίγει επισήμως ξανά το προσεχές φθινόπωρο, με πρωτοβουλία των δανειστών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα οδηγήσει σε νέο δάνειο, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από το β’ εξάμηνο του 2014 και μετά, αλλά και σε νέο μνημόνιο, που θα περιέχει και νέα μέτρα και δεσμεύσεις της Ελλάδας. Αυτό εξάλλου προανήγγειλε, χθες, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν.

Το στέλεχος της Κομισιόν επανέλαβε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι διασφαλισμένες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014, που είναι γνωστό, αφού μετά δημιουργείται πρόβλημα που σταματά η χρηματοδότηση από τον EFSF. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αχρησιμοποίητα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα.

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Απαγορεύονται την Πέμπτη από τις 9:00 έως τις 20:00, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας.
Πρόκειται για ανάλογα μέτρα με αυτά που είχαν ληφθεί και κατά την επίσκεψη Μέρκελ, τον περασμένο Οκτώβριο.Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς- λεωφόρους:

* Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) - αριστερά Σουρή - συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου - δεξιά Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ - αριστερά Μαρασλή - δεξιά Δεινοκράτους - αριστερά Αριστοδήμου - δεξιά Αθηναίων Εφήβων - συνέχεια Κόνιαρη - δεξιά Τσόχα - αριστερά Σούτσου Δ. - συνέχεια Πανόρμου - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Κατεχάκη - αριστερά Καπετάν Χρονά - δεξιά Βλαχάκη - δεξιά Μεσογείων - αριστερά Μιχαλακοπούλου - αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου - δεξιά Ποταμιανού Ηλία - συνέχεια Ίωνος Δραγούμη - αριστερά Β. Αλεξάνδρου - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - Πλατεία Πλαστήρα - δεξιά Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - δεξιά Αρδηττού - αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής

* Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός - Λ. Κατεχάκη), όπως και στις γέφυρες, διασταυρώσεις και διαβάσεις που υπάρχουν κατά μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του Μετρό από τις 9.30 το πρωί σε "Σύνταγμα" και "Ευαγγελισμό". Επίσης, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί "Κατεχάκη" και "Μέγαρο Μουσικής" από τις 9.30 το πρωί έως και 12.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Τα δρομολόγια του Τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9.30 το πρωί.

"Χωρίς απαντήσεις"

Δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορεί να καλυφθεί το νέο κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους μέχρι και 10 δισ. ευρώ, πριν από τις γερμανικές εκλογές, γράφει η Sueddeutsche Zeitung.

Επικαλούμενη πηγές της Κομισιόν, αναφέρεται σε "νέες δυσάρεστες ειδήσεις λίγο πριν από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα", υποστηρίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός "ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα".

Deutsche Welle

"Ο γερμανός υπουργός δεν έρχεται με άδεια χέρια στην Αθήνα. Οπωσδήποτε όμως δεν έχει στις αποσκευές του προτάσεις για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού", τονίζει η Deutsche Welle.

Και προσθέτει: "Μέχρι την ημέρα των γερμανικών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου, τέτοιου είδους "δύσκολα" θέματα θα παραμείνουν ταμπού για την κυβέρνηση Μέρκελ".

ΣΥΡΙΖΑ

"Κάθε μέρα γίνεται και πιο ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ποδοπατήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και να συρρικνώσει τη Δημοκρατία. Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η κυβέρνηση σπεύδει, για δεύτερη φορά μετά την επίσκεψη  Μέρκελ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αξιοποιώντας χουντικό νομοθετικό διάταγμα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού", σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει "τα μέτρα αστυνομοκρατίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης" προσθέτοντας ότι "ο λαός χρειάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό".

ΑΝΕΛ

"Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αντί να προχωρά σε "ανθρωποθυσίες", απολύοντας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και επιβάλλοντας δυσβάστακτη φορολογία στους Έλληνες φορολογούμενους, θα πρέπει να απαιτήσει από τον persona non grata Σόιμπλε, την άμεση εξόφληση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, συνολικού ποσού 162 δισ ευρώ, πλέον τόκων", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.