Ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker: USDOLLAR) συνεχίζει να «χτίζει» την πορεία ανάκαμψης από το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουνίου καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από πιθανά αρνητικά σχόλια από μέρους του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, μετά τον πρώτο γύρο της κατάθεσής του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Αν και η προετοιμασμένη ομιλία και των δύο ημερών ανακοινώθηκε νωρίς με το δολάριο να υποχωρεί λόγω της αρνητικής τροπής της, η διαδικασία των ερωταπαντήσεων οδήγησε στην άνοδο του δολαρίου- τάση που πλέον έχει καθιερωθεί σε ανάλογες περιπτώσεις ομιλιών.

Σήμερα με τα βασικά σημεία της ομιλίας να έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και το δολάριο να αποτελεί ήδη ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες αποδόσεις, είναι πιθανό να διευρύνει τα κέρδη του στην πορεία της ημέρας.

Η στερλίνα σημειώνει τη δεύτερη ημέρα κερδών στον απόηχο νέων, ισχυρών οικονομικών στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Αν και έχουν υποχωρήσει οι ελπίδες ισχυρότερης ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση των δεικτών βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής το Μάιο, τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την κατανάλωση στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών, δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος της στερλίνας μπορεί να είναι βραχύβια. Εξ αρχής, πρόθεση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ήταν να ξεκαθαρίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει τηρώντας μεγαλύτερη διαφάνεια. Στόχος είναι να γνωρίζει η αγορά ότι τα επιτόκια στη Βρετανία θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η αντίδραση της στερλίνας έδειξε ότι η άρνηση πρόσθετης στήριξης της βρετανικής οικονομίας από τον Carney ισοδυναμεί με «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής.

Facebook Comments