«Τα μέλη της τρόικας είχαν μία πολύ στέρεη και παραγωγική σχέση κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας», δήλωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «κάθε θεσμικό όργανο πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση των κρίσεων».

«Είναι ένας εξαιρετικά καινοτόμος τρόπος εργασίας για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις», επισήμανε η ίδια, αντιδρώντας στις δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία υποστήριξε πως «η τρόικα εξάντλησε» τη χρησιμότητά της.

«Δεν θα αποτολμούσα ποτέ να εμπλακώ στον τομέα της Βίβιαν Ρέντινγκ, που καλύπτει τη δικαιοσύνη», είπε δηκτικά η Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως είναι βέβαιη «πως η επίτροπος έχει πολύ καλές ιδέες όσον αφορά τη δικαιοσύνη».

Το μέλλον της τρόικας έχει τεθεί επί τάπητος αφ’ ότου εμφανίσθηκαν μεγάλες διαφορές απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Ιδίως οι επικρίσεις που διατύπωσε το Ταμείο σε επικριτική έκθεσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα από την ΕΕ προκάλεσαν έντονη ενόχληση στον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος είπε πως δεν είναι «ούτε δίκαιες, ούτε αμερόληπτες».

Ο Ρεν υποστήριξε επιπλέον πως τα τρία θεσμικά αυτά όργανα απέδειξαν πως συνεργάζονται καλά «συχνά υπό τις πιο δύσκολες περιστάσεις». Η όποια επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της θα πρέπει να αφεθεί για το μέλλον, πρόσθεσε.

Facebook Comments