Τα σχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμια βάση, «ένα σημείο καμπής στην ιστορία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας», όπως πολλοί το χαρακτήρισαν, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Μόσχα.

Το ευρύ σχέδιο δράσης συντάχθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη σύνοδο κορυφής των G20 ως απάντηση στην κριτική για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που καταβάλλουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες όπως η κολοσσός της νέας οικονομίας Google.

Ο Pascal Saint-Amans, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, είπε ότι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα επέβαλε αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις πολυεθνικές που προσπαθούν να λαμβάνουν μέτρα για να καταβάλλουν μηδαμινούς φόρους. «Ξέρουν ότι η χρυσή εποχή του ‘εμείς δεν πληρώνουμε φόρους πουθενά έχει περάσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προσπάθεια για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων φορολόγησης ήταν μια ευκαιρία για να αποτραπεί «παγκόσμιο χάος της φορολόγησης», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος είπε ότι αν δεν αναληφθεί δράση οι κυβερνήσεις θα μπόρουσαν να λάβουν μονομερή μέτρα. Οι χώρες εκτός του ΟΟΣΑ, όπως η Ινδία και η Κίνα θα κληθούν να λάβουν μέρος στην αναμόρφωση των κανόνων επί ίσοις όροις, σε αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν ως την τελευταία ευκαιρία για τον Οργανισμό να ασκήσει επαρκή επιρροή στο διεθνές φορολογικό σύστημα για να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία.

Facebook Comments